ΕΔΑΔ: Εξετάστηκε η προφυλάκιση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Δημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2019, 7:44 μμ

Οι 17 δικαστές του ΕΔΑΔ που εξέτασαν την υπόθεση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα εκδώσουν την απόφασή τους μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η δίκη του στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου.

Ο Ντεμιρτάς πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του οποίου και βουλευτής από το 2007 έως το 2018, παραμένει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες.  Η Άγκυρα τον κατηγορεί ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων».

Ο Ντεμιρτάς προφυλακίσθηκε τον Νοέμβριο 2016 και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη 142 ετών.

«Η κυβέρνηση επιδίωκε έναν πολιτικό στόχο, ο οποίος αποκρυσταλλώθηκε το 2015», δήλωσε μία από τους συνηγόρους του, η Μπενάν Μολού, υπογραμμίζοντας πως «αμέσως μετά τις εκλογές (σ.σ.: τις βουλευτικές του Ιουνίου 2015, στις οποίες το HDP έλαβε το 13% των ψήφων), ο Ντεμιρτάς χαρακτηρίσθηκε τρομοκράτης».

«Λένε πως λάμβανε οδηγίες από το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), όμως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε.

«Καταδικάζει απρόθυμα τις πράξεις βίας και ταυτόχρονα καλεί σε αντίσταση με όλα τα δυνατά μέσα», απάντησε ο διευθυντής του τμήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χατζί Αλί Ατσικγκιούλ.

Παρεμβαίνοντας ως τρίτο μέρος, η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς περιέγραψε μια «κατάσταση στην οποία η προφυλάκιση καθίσταται εκ των πραγμάτων εργαλείο τιμωρίας» στην Τουρκία, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από «κλίμα καταπίεσης που πλήττει τη δημοκρατική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το κόμμα του ενάγοντος».