Βόρεια Κορέα: Προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας

Δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2019, 11:48 μμ | Ανανέωση: Σεπτέμβριος 16, 2019 στις 11:56 μμ

Η Πιονγκγιάνγκ θα «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» όσον αφορά στο το πυρηνικό της πρόγραμμα αφού δοθούν οι εγγυήσεις για την ασφάλειά της.


Η Βόρεια Κορέα ζήτησε σήμερα (16/9) από τις ΗΠΑ εγγυήσεις για την ασφάλειά της προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσινγκτον έχουν περιέλθει σε τέλμα μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής, τον Φεβρουάριο στο Ανόι, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου D. Trump και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ πρότεινε τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτι που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό».
Όμως λίγο αργότερα η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο ακόμη πυραύλους στη θάλασσα.
Σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι «οι συζητήσεις θα καταστούν εφικτές όταν αρθούν οριστικά οι απειλές και τα εμπόδια που απειλούν την ασφάλεια και ανακόπτουν την ανάπτυξή μας».
Η Βόρεια Κορέα πάντα τόνιζε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλειά της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Όμως σπάνια τις έχει θέσει ως όρο για την έναρξη συζητήσεων.
Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του βορειοκορετατικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ επεσήμανε στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο KCNA ότι συζητήσεις σε επίπεδο μεσαίων στελεχών αναμένονται «σε μερικές εβδομάδες».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πλέον εναπόκειται στις ΗΠΑ να φροντίσουν ώστε οι συζητήσεις αυτές είτε να αποτελέσουν ευκαιρία για πρόοδο είτε να επιταχύνουν μία κρίση.
«Μια πρόταση που θα υποβάλουν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να βελτιώσει τις σχέσεις ή αντίθετα να ενισχύσει την αμοιβαία εχθρότητα», συνέχισε ο ίδιος.
Εξάλλου σήμερα εφημερίδα της Νότιας Κορέας, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, ανέφερε ότι ο Kim Jong Un έστειλε τον Αύγουστο επιστολή προς τον Trump με την οποία του ζητούσε να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.
Ο Kim Jong Un στην επιστολή αυτή, που εστάλη την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, επεσήμανε ότι είναι «ανοικτός» σε μια τρίτη σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, όπως ανέφερε η Joongang Ilbo, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή.
Στις 9 Αυγούστου ο Trump είχε δηλώσει ότι έλαβε μια «πολύ όμορφη επιστολή» από τον Kim Jong Un.
Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναφερθεί σε μια δεύτερη επιστολή τον Αύγουστο.