Τεχνολογία

Youtube: Αυτό είναι το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας

Η διάρκειά του ήταν μικρή και το περιεχόμενό του... τυπικό. Ωστόσο, το βίντεο αυτό, έγραψε ιστορία.

Η Google έχει καταφέρει να αλλάξει τη ζωή μας σε τέτοιο επίπεδο, που πλέον δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «ψάχνω», αναζητώντας κάποια απάντηση σε οποιοδήποτε… λογικό ή παράλογο ερώτημα έχουμε. Χρησιμοποιούμε τη λέξη «googlάρω». Τα ίδια ισχύουν και με το Youtube που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει τα media player για τη μουσική αλλά και τις ταινίες μας. Παράλληλα, αποτελεί το σίγουρο μέρος όπου μπορούμε να… καούμε βλέποντας το ένα βιντεάκι πίσω από το άλλο. Ας μην μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τη δύναμη του Youtube. Αυτό που δε γνωρίζουμε, είναι το πως ξεκίνησε το πρότζεκτ που μετά από λίγα χρόνια έγινε… αυτοκρατορία.

Για να βρούμε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ποτέ στο Youtube πρέπει να πάμε πίσω στον χρόνο. Για την ακρίβεια, 14 χρόνια πριν, το 2005. Ο Τζουντ Καρίμ, ένας εκ των συνιδρυτών της πλατφόρμας, ανέβασε ένα δοκιμαστικό κλιπ από μία επίσκεψή του στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Βίντεο που γυρίστηκε από τον Γιάκοβ Λαπίτσκι και έχει διάρκεια μόλις 19 δευτερολέπτων. Μπορεί εκ πρώτης όψεως το βίντεο να μη λέει πολλά, αλλά μόνο και μόνο το γεγονός πως ήταν το πρώτο upload ever, του έδωσε 75 εκατομμύρια views!

Αυτό είναι το πρώτο βίντεο του Youtube

Η ίδρυση του Youtube

Το Youtube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ, Στηβ Τσεν και τον Τζουντ Καρίμ, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal. Ο Χάρλεϊ σπούδασε σχεδιασμό, και ο Τσεν με τον Καρίμ σπούδασαν πληροφορική μαζί στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι.

Σύμφωνα με μια ιστορία που έχει συχνά επαναληφθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Χάρλεϊ και ο Τσεν ανέπτυξαν την ιδέα για το Youtube κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2005, αφού είχαν βιώσει δυσκολία στην κοινή χρήση ενός βίντεο, για έναν πυροβολισμό σε ένα πάρτι στο διαμέρισμα του Τσεν στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Καρίμ ο οποίος είχε παρέστη το κόμμα αρνήθηκε ότι είχε συμβεί, αλλά ο Τσεν σχολίασε ότι η ιδέα για το YouTube ιδρύθηκε μετά από ένα πάρτι.

O Καρίμ είπε ότι η έμπνευση για το Youtube εμφανίστηκε για πρώτη φορά από το ρόλο της Τζάνετ Τζάκσον στο περιστατικό του 2004, όταν το στήθος της είχε εκτεθεί κατά την εκτέλεση της, και αργότερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Ο Καρίμ ο οποίος δεν μπορούσε να βρει εύκολα βίντεο κλιπ της, για κάθε εκδήλωση σε απευθείας σύνδεση, τον οδήγησε στην ιδέα του σάιτ και στον διαμοιρασμό βίντεο.Ο Χάρλεϊ και ο Τσεν είπε ότι η αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια έκδοση βίντεο από μια online dating υπηρεσία, και είχε επηρεαστεί από την ιστοσελίδα Hot or Not.

Το YouTube ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα που χρηματοδοτείται από την εκκίνηση της τεχνολογίας, κυρίως από 11,5 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων από την Sequoia Capital από το Νοέμβριο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2006. Στις αρχές τα κεντρικά γραφεία του YouTube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και πάνω από ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο Σαν Μάτε, στην Καλιφόρνια. Η ονομασία του τομέα www.youtube.com ενεργοποιήθηκε την 14η Φεβρουαρίου του 2005, και ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε κατά τους επόμενους μήνες.

Οι άνθρωποι που δημιουργούν και αναρτούν βίντεο στο YouTube ως επάγγελμα ονομάζονται Youtubers. Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρο και πολλοί Youtubers έχουν αποκτήσει μεγάλο κοινό. Κάθε Youtuber ασχολείται με οποιοδήποτε αντικείμενο της επιλογής του, από gaming, μέχρι μαγειρική και περιηγήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ