Κόσμος

«Kαυτό» τελεσίγραφο Μόσχας σε Άγκυρα: «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Τουρκικών ΕΔ» -«Να αποσυρθείτε άμεσα!»

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την επίθεση που υλοποιούν εδώ και ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της ρωσοτουρκικής συμφωνίας που επετεύχθη το Σεπτέμβριο του 2018 στο Σότσι, δηλαδή την απόσυρση των βαρέων και μέσων όπλων των ισλαμιστών μαχητών 20 χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές της ζώνης απαγόρευσης της Ιντλίμπ, κάτι που δεν δέχονται με τίποτα οι Τούρκοι οδηγώντας την υπόθεση σε πιθανή πολεμική ρήξη.

Η Ρωσία φέρεται επίσης σύμφωνα ρωσικές ιστοσελίδες και τηλεοπτικά κανάλια να έδωσε αυστηρό τελεσίγραφο στην Τουρκία για την απόσυρση των τζιχαντιστών από την Ιντλίμπ, το οποίο σκιωδώς απέρριψαν οι Τούρκοι πράττοντας κατά το δοκούν, ενώ αμέσως επήλθε η απροσδόκητη «επίθεση» της συριακής αεροπορίας.

https://youtu.be/bnEARq7AY3w?t=14

Η κίνηση των Ρώσων ήταν απόρροια των πρώτων συνεπειών της κόντρας που ενέσκηψε  στην περιοχή, μετά τις διαφωνίες που υπάρχουν εδώ και μήνες για την τύχη της πόλης Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως μέρος της επίθεσης στα νότια του Ιντλίμπ, η Ρωσία φέρεται να εξέδωσε τελεσίγραφο στον τουρκικό στρατό, ώστε αυτός να αποχωρήσει από όλες τις θέσεις παρατηρητηρίων στο νότιο τμήμα της πόλης και στο βόρειο τμήμα της Hama μέσα στις επόμενες 24 ώρες, διαφορετικά δεν θα εξασφαλίζονταν η ασφάλεια του τουρκικού στρατού.

Εντούτοις, ο τουρκικός στρατός προφανώς αρνήθηκε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις αυτές και απέστειλε τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή  Χαν Σέιχουν, ενώ στην συνέχεια είχαμε την απροσδόκητη επίθεση .

Δεν γνωρίζουμε τι ισχύει  τελικά με το τελεσίγραφο της Μόσχας, αλλά αυτήν την στιγμή έχουμε «καυτές» διαπραγματεύσεις Ρώσων και Τούρκων.

Την ίδια στιγμή ο γνωστός Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά», απειλώντας ουσιαστικά με πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις και τον Άσαντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Ελ Σαλβαδόρ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Ρωσία για να διασφαλίσουμε την ειρήνη στο Ιντλιμπ, πρέπει να εφαρμόσουμε την κατάπαυση του πυρός εδώ χωρίς στρατιωτική λύση.  Το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των δικών μας στρατιωτών και παρατηρητών», πρόσθεσε.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μια από τις πιο στοχευμένες περιοχές από τις δυνάμεις τoυ Άσαντ, λόγω της παρουσίας Τζιχαντιστών σε αυτή, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ο πληθυσμός της έχει φτάσει τα τέσσερα εκατομμύρια λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης.

Οι εξελίξεις τείνουν πάντως να μετατρέψουν την περιοχή σε σημείο σύγκρουσης μεταξύ Ρώσων, Σύρων , Τούρκων και Αμερικανών, κάτι που είναι  πολύ επικίνδυνο για ολόκληρη της Α.Μεσόγειο. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ