ΗΠΑ

F-35B: Εκρηκτικός συνδυασμός του stealth μαχητικού με τον πύραυλο AIM-9X

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35B, το οποίο χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, συνεχίζει να πραγματοποιεί ιδιαίτερα απαιτητικές ασκήσεις και δοκιμές με προηγμένα οπλικά συστήματα για να ανταποκρίνεται στις συνθήκες μάχες όπου θα πρέπει να επιχειρεί.

Στο πλαίσιο αυτό, δυνάμεις των Πεζοναυτών (USMC) προχώρησαν στην εκτέλεση αεροπορικής άσκησης όπου το F-35B εξοπλίστηκε με τον καταστροφικό πύραυλο AIM-9X, σε προσομοίωση αποστολής αμυντικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ δυνάμεων ταχείας ανταπόκρισης Πεζοναυτών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπου θα είναι απαραίτητη η γρήγορη αντίδραση των αμερικανικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, stealth μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35B εκτέλεσε περιπολία αμυντικού χαρακτήρα, όντας εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος – αέρος AIM-9X, με κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας GBU-12 Paveway II και βλήματα GBU-32, καθώς και με πυρομαχικά των 25 χιλιοστών, για το πυροβόλο GAU-22.

Στόχος της άσκησης ήταν η επιτυχημένη ενσωμάτωση των οπλικών συστημάτων στο μαχητικό αεροσκάφος ώστε να διαπιστωθεί η ταχύτητα και ευελιξία του F-35B στην χρήση του πυραύλου AIM-9X στην εμπλοκή του με εχθρικές απειλές και στόχους.

Ο πύραυλος αέρος-αέρος AIM-9X είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας των πυραύλων AIM-9 Sidewinder που κατασκευάζει η Raytheon για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο AIM-9X είναι ο πρώτος πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας που χρησιμοποιείται από το F-35B και ακριβώς εκεί επικεντρώθηκε η εν λόγω στρατιωτική άσκηση και οι διάφοροι παράμετροι της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ