Κόσμος

Brexit: Στα σκαριά συνάντηση Τζόνσον – Μέρκελ ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Απαντώντας σε ερώτηση αν κάθε μέρα που περνά χωρίς διαπραγματεύσεις αυξάνει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο Ζάιμπερτ είπε: «Δεν θα γίνει πιο εύκολα».

Μια συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον -την οποία φυσικά σχεδόν θα μονοπωλήσει το θέμα του Brexit - σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ ενός συντεταγμένου Brexit και πρόσθεσε πως μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Απαντώντας σε ερώτηση αν κάθε μέρα που περνά χωρίς διαπραγματεύσεις αυξάνει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο Ζάιμπερτ είπε: «Δεν θα γίνει πιο εύκολα».

Η δήλωση μπορεί να αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση της Γερμανίας, όχι όμως και τον φόβο της για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Κάθε άλλο. Άλλωστε μοιάζει έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είχε διαβεβαιώσει πριν λίγες μέρες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ.

Έτοιμη η Γερμανία για Brexit χωρίς συμφωνία

«Γενικά ισχύει ότι είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Και ήμασταν ήδη και από πριν. Επιθυμούμε ωστόσο να έχουμε μια συμφωνία και εξακολουθούμε να επιθυμούμε ένα συντεταγμένο Brexit της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Μια έξοδος χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε στις αρχές του Αυγούστου η κυρία Ντέμερ.

Επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών η εκπρόσωπος Μαρία Άντεμπαρ τόνισε ότι έχει γίνει από την αρχή πολύ επιμελής και ενδελεχής προετοιμασία και αναφέρθηκε σε περισσότερους από 50 νόμους οι οποίοι θα εφαρμοστούν σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμη και για αυτά τα οποία δεν επιθυμούμε», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Άντεμπαρ. Την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με το ΑΜΝΑ το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι Βρετανοί οι οποίοι είναι κάτοικοι Γερμανίας, θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα ακόμη και σε περίπτωση άτακτου Brexit, οπότε η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα είναι νομικά ασαφής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ