Κοινωνία

8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Πάτμου

Το Πνευματικό Κέντρο Πάτμου με στην συμπαράσταση του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και την στήριξη της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου διοργανώνει στις 6 με 8 Σεπτεμβρίου το 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Πάτμου.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Πάτμου έπειτα από 8 χρόνια συνεπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης και διεκδικεί τη δική του ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική παραγωγή της χώρας.

Η Πάτμος, το νησί που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, με τον έντονο πνευματικό χαρακτήρα και την πλούσια πολιτιστική παρουσία του, υποδέχεται για 8η χρονιά μερικά από τα ομορφότερα δημιουργήματα της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Το 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Πάτμου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, στο ατμοσφαιρικό υπαίθριο αμφιθέατρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, με Ελεύθερη Είσοδο.

Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι είναι η Μαρία Μιχελλή και ο Θεολόγος Μιχελλής.

Η Πάτμος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης 180 χορευτών και 30 οργανοπαικτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η τριήμερη μουσικοχορευτική εκδήλωση, που κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες, φέτος θα φιλοξενήσει 10 χορευτικές ομάδες, οι οποίες θα παρουσιάσουν επί σκηνής τα ιδιαίτερα χορευτικά και μουσικά τους ιδιώματα, τις παραδοσιακές φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα τους, με τη συνοδεία οργανοπαικτών εγνωσμένης δεξιοτεχνικής ικανότητας και καλλιτεχνικής αξίας.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό που ξεκινά από τον Πόντο και περνά από την Προποντίδα, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Φλώρινα, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου, συνθέτοντας το μωσαϊκό της ελληνικής πολιτισμικής μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις, με στόχο να παρέχει στους συμμετέχοντες μία άμεση, βιωματική εμπειρία με την πολιτισμική και την μουσικοχορευτική παράδοση της Πάτμου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με θέμα «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Πάτμου», το οποίο απευθύνεται στα μέλη των χορευτικών ομάδων, που θα φιλοξενηθούν στο νησί και περιλαμβάνει εισήγηση για την τοπική πολιτισμική ταυτότητα και διδασκαλία του τοπικού χορευτικού ρεπερτορίου από την Μαρία Μιχελλή και εισήγηση του Θεολόγου Μιχελλή για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής παράδοσης της Πάτμου.

Η ανάδειξη της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης, οι πολιτισμικές ανταλλαγές και η προβολή της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης είναι οι βασικοί στόχοι του φεστιβάλ.

Σε συνδυασμό με την φροντίδα για προσφορά στο κοινό μιας ποιοτικής εκδήλωσης, το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου εντάσσεται στα κορυφαία πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, ενώ παράλληλα έχει αποκτήσει περίοπτη θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα εγχώρια Φεστιβάλ του είδους του.

Οι σύλλογοι που θα λάβουν μέρος (αλφαβητικά):

  1. Ανατολική Ρωμυλία Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης

(Χοροδιδάσκαλος: Παύλος Λιτούδης)

  1. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γομοστού

(Χοροδιδάσκαλος: Διογένης Οικονόμου)

  1. Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου

(Χοροδιδάσκαλος: Ελευθερία Καραγεωργίου)

  1. Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Φυλής «Ο Ρήγας Φεραίος»

(Χοροδιδάσκαλος: Δέσποινα Γερμόλα)

  1. Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου

(Χοροδιδάσκαλος: Άγης Τσακαλάκος)

  1. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»

(Χοροδιδάσκαλος: Κώστας Βασιλειάδης)

  1. Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας

(Χοροδιδάσκαλος: Ιωάννης Τσαλίκης)

  1. Σχολή Χορού «Το Αλώνι»

(Χοροδιδάσκαλος: Διονύσης Τραυλός)

  1. Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές»

(Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Κωνσταντίνου)

  1. Χορευτικός Τομέας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

(Χοροδιδάσκαλος: Δημήτρης Δανιηλίδης)

  • & το Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου (Διεύθυνση: Θεολόγος Μιχελλής)

 

 

8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Πάτμου

Πάτμος, Παρασκευή 6 ΣεπτεμβρίουΚυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Υπαίθριο αμφιθέατρο Ιερού Σπηλαίου Αποκάλυψης

Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι: Μαρία Μιχελλή & Θεολόγος Μιχελλής

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Συνδιοργάνωση: Δήμος Πάτμου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Υποστηρίζεται από την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου

Παρουσίαση: Αριστείδης Μιαούλης

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 19:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ