ΗΠΑ

24 μαχητικά F-22 απογειώθηκαν σε εντυπωσιακή άσκηση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (βίντεο)


24 μαχητικά αεροσκάφη F-22, πλήρως οπλισμένα, εκτελούν ένα “Elephant Walk” στην αεροπορική βάση Elmendorf-Richardson, επιδεικνύοντας την ετοιμότητα της 3ης Πτέρυγας στην άμεση διεξαγωγή επιχειρήσεων. Ένα θέαμα που μένει για πάντα στην μνήμη όσων το παρακολουθούν.

Εάν προκύψει κρίση στην περιοχή του Ειρηνικού, τα αεροσκάφη και οι αεροπόροι της 3ης Πτέρυγας θα είναι μεταξύ των πρώτων ανταποκριτών.

Η συγκεκριμένη επίδειξη, γνωστή με την ονομασία «βάδισμα ελέφαντα» (Elephant Walk), έχει ως στόχο να δείξει την ικανότητα του Σώματος να απογειώσει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, F-22 και άλλων, ανά πάσα στιγμή.

Ο όρος “Elephant Walk” σημαίνει την ταυτόχρονη τροχοδρόμηση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών -οπλισμένων αν πρόκειται για μαχητικά σε επιχειρησιακή έξοδο- σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους ή την στιγμή που συγκεντρώνονται πριν την έναρξη απογείωσης με ελάχιστη διαφορά χρόνου από το προηγηθέν.

F-22Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν τεράστιοι αριθμοί συμμαχικών βομβαρδιστικών συγκεντρώνονταν για απογείωση με προορισμό την ναζιστική Γερμανία. Το δε όνομα βγήκε από κάποιον που παρατήρησε ότι το θέαμα τόσων αεροπλάνων “κολλημένων” θύμιζε ελέφαντες που βαδίζουν σε φάλαγγα για την πλησιέστερη πηγή νερού. Με τα χρόνια ο όρος ενσωματώθηκε στο λεξικό της USAF σημαίνοντας “μεγίστη συγκέντρωση (αεροπορικής) εξόδου”.

Σε ασκήσεις έχουν σημειωθεί “Elephant Walks” που έμειναν στην ιστορία, όπως αυτό που πραγματοποίησαν στην αεροπορική βάση Κουνσάν της Ν. Κορέας κάπου 60 μαχητικά F-16 της αμερικανικής και νοτιοκορεατικής Αεροπορίας σε μια προφανή επίδειξη ισχύος προς την Πιόνγκγιάνγκ αλλά πρωτίστως για εκπαίδευση, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα των Μοιρών υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Το παραπάνω “ρεκόρ” έσπασαν τον Απρίλιο του 2012 στην αεροπορική βάση Seymour Johnson στην Βόρειο Καρολίνα 70 μαχητικά F-15Ε της USAF που γέμισαν τον διάδρομο… Φυσικά, όσο πιο μεγάλα τα αεροσκάφη που συμμετέχουν τόσο πιο εντυπωσιακό το “Βάδισμα του Ελέφαντα”

Δείτε βίντεο από παλαιότερη άσκηση για να καταλάβετε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης