Ένοπλες Συρράξεις

Χωρίς τέλος ο πόλεμος στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία βλέποντας πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Υεμένη προσπαθεί να απεμπλακεί και να βρει τρόπο «διευθέτησης» του προβλήματος.

Την αντεπίθεση όμως αυτή την φορά πραγματοποίησε η αεροπορική δύναμη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που βομβάρδισε τις συμμαχικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας:

«Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε την αεροπορική δύναμη των Εμιράτων που επιτέθηκαν στα στρατεύματά της την Πέμπτη, καθώς κατευθύνονταν προς την κεντρική νότια πόλη, λιμάνι του Άντεν για να πολεμήσουν τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 30 από τις κυβερνητικές δυνάμεις», είπε ο συνταγματάρχης Mohamed al-Oban από τους διοικητές των δυνάμεων που έχουν εισβάλει στην Υεμένη.

Τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροπλάνα των Εμιράτων γύρω από την προσωρινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Οι αυτονομιστικές δυνάμεις από το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο υποστηριζόμενες από τα ΗΑΕ κρατούν τον Άντεν.

Μεταξύ 1967 και 1990 η νότια Υεμένη, που κατόπιν ονομάστηκε Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης, είχε αποσχιστεί από τον ορεινό βορρά.

Μετά την ένωση με τη βόρεια Υεμένη, ο νότος παραμελήθηκε, παρόλο που η ανατολική έρημος κρατά τους περισσότερους πόρους υδρογονανθράκων της χώρας.

Από το 2015 ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη βοήθεια των Η.Π.Α. και της Βρετανίας, διεξάγουν πόλεμο κατά των Houthi στη βόρεια Υεμένη.

Ο συνασπισμός αυτός όμως τώρα -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επισημαίνουν οι παρατηρητές- καταρρέει.

Πάντως, οι δύο χώρες που πολεμούν εναντίον του Houthi, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Sanaa, ισχυρίζονται πως υποστηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένης «νόμιμη» κυβέρνηση υπό τον (ανατραπέντα)'Πρόεδρο' Hadi που έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

Αλλά και οι δύο αυτές χώρες είχαν από την αρχή γεωπολιτικούς πολεμικούς στόχους.

Οι Σαουδάραβες του δόγματος Wahhabi θέλουν η κυβέρνηση της Υεμένης να μην ελέγχεται από τους (Σιιίτε) Zaydi-Shia Houthi με τους οποίους έχουν πολεμήσει δεκάδες φορές σε δύο επαρχίες που η Σαουδική Αραβία είχε προσαρτήσει.

Επιθυμούν επίσης να ελέγξουν το πετρέλαιο της Υεμένης και έναν αγωγό από τη Σαουδική περιοχή πετρελαίου σε λιμάνι της Υεμένης. Αυτό θα βοηθούσε τις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ώστε να αποφύγουν το ελεγχόμενο από το Ιράν στενό του Ορμούζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...