Κοινωνία

Τριζόνια: Το νησί που ήθελε να αγοράσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης - Ένας μικρός παράδεισος του Κορινθιακού

Τα άγρια μπλε νερά του Κορινθιακού κρύβουν ένα μικρό νησάκι με βαριά ιστορία και «μυστικό» προορισμό δεκάδων γιοτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καλώς ήρθατε στα Τριζόνια.

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο που έχει μόνιμους κατοίκους. Παρότι τον χειμώνα αυτοί φτάνουν μόλις τα 50 άτομα, το καλοκαίρι το νησί κατακλύζεται από επισκέπτες και εκείνοι που διαμένουν εκεί φτάνουν τους 700.

Από τον Αριστοτέλη Ωνάση στην Κριστίν Λαγκάρντ
Ο μικρός παράδεισος είναι γνωστός σε όσους θέλουν να βρουν ένα ήσυχο μέρος για να περάσουν τις διακοπές τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πριν από τρία χρόνια, στο νησί απόλαυσε ψάρι σε ταβέρνα του νησιού, η Κριστίν Λαγκάρντ.

Λέγεται πως τα Τριζόνια ήταν η πρώτη επιλογή του Αριστοτέλη Ωνάση, που ήθελε να αποκτήσει το δικό του ελληνικό νησί και πριν καταλήξει στην αγορά του Σκορπιού.

Τριζόνια: Ενα νησί με πλούσια ιστορία
Τα Τριζόνια Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον Δήμο Δωρίδας. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το μικρό νησάκι ήταν σταθμός απομόνωσης ταξιδιωτών πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τα Τριζόνια βλέπεται διατηρούσαν λοιμοκαθαρτήριο, ενώ μετά το 1821, το νησί πέρασε στη δικαιοδοσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Μέχρι τον Μεσοπόλεμο το λιμάνι των Τριζονιών χρησιμοποιούνταν σαν σημείο στάσης των ατμόπλοιων που εκτελούσαν τη γραμμή Πειραιάς - Ιόνια νησιά καθώς σύμφωνα με τους παλιούς ναυτικούς το νησί βρίσκεται ακριβώς στη μέση της θαλασσινής διαδρομής Πειραιάς - Λευκάδα.

Από πήραν το όνομά τους τα Τριζόνια;
Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού κυριαρχούν τρεις απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη το νησί πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ζωύφιο, σύμφωνα με την δεύτερη άποψη το όνομα αποτελεί παραφθορά του τριονήσια, όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Αγ. Ιωάννης, Πλανέμι και Πρασούδι), ενώ σύμφωνα με την τρίτη άποψη το όνομα προέρχεται από τις τρεις ζώνες, δηλαδή από τα τρία σημεία πρόσβασης στο νησί.

Σε ποιες παραλίες να πάτε στα Τριζόνια;
Οπως διαβάζουμε, στα Τριζόνια υπάρχει η πλάζ του νησιού, που ξεκινάει μετά την τελευταία ταβέρνα, στον οικισμό που βρίσκεται πέριξ του φυσικού λιμανιού. Για αυτούς βέβαια που θέλουν να περπατήσουν, μπορούν να ανακαλύψουν τις δύο αθέατες παραλίες του νησιού. Η μία είναι η Πούντα, η διάσημη παραλία στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού με την κοκκινωπή της αμμουδιά και η άλλη, η παραλία τα Άσπρα Χαλίκια.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=OOBw2cBVu3w

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ