Κοινωνία

Τραγωδία στον Πόρο: Μηχανική βλάβη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το ελικόπτερο

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι τρεις επιβαίνοντες.

Τα ακριβή αίτια της μοιραίας πτώσης αναμένεται να φέρει στο «φως» το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων. Και εν συνεχεία τα αποτελέσματα των ερευνών θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Οι πρώτες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είναι πρώιμο το στάδιο της διερεύνησης των αιτιών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Είχαν ζητήσει σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ

Πάντως, η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφό της προς τη ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες Αρχές, με το οποίο ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδιά της.

Το ελικόπτερο βγαίνει από το νερό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γαλατά και Πόρου

Το χρονικό του δυστυχήματος σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΥΠΑ έχει ως εξής: «Το ελικόπτερο τύπου Αgusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο (2) επιβάτες, έχασε την επαφή του με τον Πύργο Ελέγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του. Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο. Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων».

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του ελικοπτέρου

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το μοιραίο ελικόπτερο καταπέσει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά καταγράφουν βίντεο-ντοκουμέντα.

Στο πρώτο βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ καταγράφεται η απογείωση του ελικοπτέρου από το ελικοδρόμιο που δεν έχει άδεια στην περιοχή του Γαλατά και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα φαίνεται μαύρος καπνός πίσω από το δέντρο και ακολούθως η πτώση του. Όπως όλα δείχνουν, το μοιραίο ελικόπτερο προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και στη συνέχεια κατέληξε στη θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι «έπεσε σαν φλεγόμενη μπάλα» στο νερό. Νεκροί από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν ο πιλότος Νίκος Καρυστινός και οι δύο Ρώσοι που είχαν μισθώσει το ελικόπτερο.

https://youtu.be/uwRDAU9zQUc

Φως στην υπόθεση της μοιραίας πτώσης του Agusta A109C θα ρίξουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Η στιγμή που πέφτει το ελικόπτερο στη θάλασσα

Οι πρώτες εκτιμήσουν κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο το οποίο έπεσε πάνω στα εναέρια καλώδια και ακολούθως έπεσε στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στον Πόρο και τον Γαλατά. Εκεί που βρέθηκε η άτρακτος λίγο μετά και είχε κοπεί στα δύο. Μάλιστα, οι δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Αλάνα χωρίς άδεια το ελικοδρόμιο στον Γαλατά

Από τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία έγιναν καταγγελίες για το ελικοδρόμιο στον Γαλατά, που δεν έχει άδεια και δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Για αυτό και σήμερα πήγαν στο σημείο εμπειρογνώμονες. Οπως αναφέρεται, λειτουργεί χωρίς άδεια και δίχως τις απαραίτητες πρόνοιες, σύμφωνα με αυτοψία του ΣΚΑΪ και καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Το ελικοδρόμιο στον Γαλατά

Το ελικοδρόμιο μάλιστα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα καλώδια υψηλής τάσης όπου προσέκρουσε χθες το μοιραίο ελικόπτερο, ενώ δεν έχει κατάλληλο φωτισμό ούτε σήμανση για να τα αποφύγει ο χειριστής. Το ακίνητο είναι στην πράξη μία αλάνα η οποία δεν είναι περιφραγμένη και βρέθηκε αφύλακτη, με συνέπεια να είναι ελεύθερα προσβάσιμη. Και πολύ κοντά σε καλώδια.

Τα συγκεκριμένα καλώδια που μεταφέρουν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το νησί του Πόρου βρίσκονται σε ύψος 80-90 μέτρων από τη θάλασσα, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για πτήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ