Κόσμος

Τρέχουν στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ οι Βρετανοί υπό το φόβο ενός άταχτου Brexit

Με την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο οι Βρετανοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα μιας εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα έχουν ήδη ξοδέψει κάπου τέσσερα εκατομμύρια λίρες για να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν είδη πρώτης ανάγκης, πρωτίστως τρόφιμα και φάρμακα. Κάπου 800.000 Βρετανοί δαπάνησαν πάνω από 1.000 ευρώ έκαστος φοβούμενοι ελλείψεις τροφίμων στην μετά-Brexit εποχή, με τρεις στους τέσσερις να δηλώνουν ότι έχουν φροντίσει από τώρα για έξτρα προμήθειες σε φάρμακα και ποτά.

Το άτακτο Brexit θα επηρεάσει την τροφοδοσία σε τρόφιμα και φάρμακα

Βρετανικές επιχειρήσεις προβλέπουν ότι βραχυπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην τροφοδοσία τους σε περίπτωση άτακτου Brexit. Αλλά ένα διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία μπορεί να επιδεινώσει τις ελλείψεις φαρμάκων και στη Γηραιά Ήπειρο, προς την οποία κατευθύνονται μηνιαίως από το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 45 εκατομμύρια κούτες φαρμάκων. Φαρμακοβιομηχανίες προειδοποιούν ότι μέχρι την έξοδο της χώρας από την Ένωση ορισμένα φάρμακα ίσως να μην έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για να συνεχίσουν να εισάγονται από τη Βρετανία. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι οι πρόσθετοι τελωνιακοί έλεγχοι που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην τροφοδοσία με φάρμακα και τις χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παρασκευή τους.

Λόγω των φόβων για το Brexit και της συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δεκαετίας την περασμένη εβδομάδα έναντι του ευρώ, αν και ανέκτησε κάποιο έδαφος στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...