Κόσμος

Το 88% των ατόμων που κρατούνται στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μουσουλμάνοι

Αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις που μουσουλμάνοι κρατούνται στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου με διάφορες αφορμές και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρούν.

"Οι μουσουλμάνοι κρατούνται σε αεροδρόμια για διάστημα έως έξι ωρών από την επιβολή του νόμου χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις τόσο δυσανάλογα που η πρακτική έχει γίνει ισλαμοφοβική", σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cage.

Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι πρόσφατα "μια σειρά μουσουλμάνων γυναικών είχαν κληθεί να αφαιρέσουν το hijab όταν τις σταμάτησαν".

Και προσθέτει ότι: "Το αίτημα αυτό δεν φαίνεται να συσχετίζεται με οποιαδήποτε ενδεδειγμένη έρευνα σε σχέση με οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας, αλλά φαίνεται να είναι μια μορφή ταπείνωσης που μπορεί να ισοδυναμεί με παραβίαση της νομοθεσίας για την ισότητα".

Σε επιστολή του, ο διευθυντής του Cage, Adnan Siddiqui, δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπόκεινται σε "καχύποπτη αντιμετώπιση" και ότι "η πρακτική είναι μια εκδήλωση της δομικής ισλαμοφοβίας, η οποία αντιμετωπίζεται ως παρενόχληση".

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 88% των ατόμων που τους σταμάτησαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα 7 του βρετανικού νόμου ήταν μουσουλμάνοι.
Το Πρόγραμμα 7 του νόμου περί τρομοκρατίας του 2000 επιτρέπει στους πολίτες να κρατούνται στα σύνορα για διάστημα έως και έξι ωρών- εάν πρόκειται για επιβολή του νόμου- αν θεωρηθούν ύποπτοι πως θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να σιωπήσουν, πρέπει να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους, τους υπολογιστές και τους κωδικούς τους και να παράσχουν δακτυλικά αποτυπώματα και DNA, κατόπιν αιτήματος.

Ένας μουσουλμάνος, ο Ομέρ, ο οποίος ζήτησε να αναφερθεί μόνο το όνομά του, είπε στον Guardian ότι τον έχουν σταματήσει 40 φορές όταν επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2005 αλλά ποτέ δεν καταδικάστηκε για οποιοδήποτε αδίκημα.

Μια γυναίκα που επέστρεψε από τη Μέκκα την σταμάτησαν και κρατήθηκε σε αεροδρόμιο για πέντε ώρες, παρότι δεν αισθανόταν καλά στο αεροπλάνο. Διαχωρίστηκε από τον σύζυγό της και από το γιο της, της ζήτησαν δακτυλικά αποτυπώματα, δείγμα DNA, ερευνήθηκαν οι αποσκευές της και πήραν το τηλέφωνό της.

Η γυναίκα ρωτήθηκε τι σκέφτηκε σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Westminster του 2017 και τους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη. «Είπα ότι δεν συμφωνώ με τη δολοφονία αθώων ανθρώπων», υπενθύμισε, προτού απελευθερωθεί.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: "Η χρήση του Προγράμματος 7 είναι ζωτικής σημασίας για την αστυνομία στο έργο τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι συντάκτες αυτής της έκθεσης διαστρεβλώνουν σαφώς γεγονότα που ταιριάζουν στα προκαθορισμένα συμπεράσματά τους".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές