Κόσμος

Το φόρουμ με το «μανιφέστο» του δολοφόνου του Ελ Πάσο και η έκκληση του ιδρυτή του να κλείσει -Ποια άλλα «χτυπήματα» είχαν προαναγγελθεί στην πλατφόρμα αυτή

Το μακελειό του Ελ Πάσο, το Σάββατο, είναι τουλάχιστον το τρίτο τέτοιο περιστατικό βαρβαρότητας μέσα σε έναν χρόνο, ο ύποπτος για το οποίο πιστεύεται πως είχε προαναγγείλει τη δράση του στην αμφιλεγόμενη ιστοσελίδα 8chan.

Τώρα, όπως αναφέρει το 7news.com.au, ακόμα και ο δημιουργός της ιστοσελίδας πιστεύει πως πρέπει να κλείσει και κατηγορεί τους διαχειριστές της πως «αφήνουν τους χρήστες να υποκινούν τη βία».

Το 8chan είναι μια πλατφόρμα online ανταλλαγής μηνυμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί από ανώνυμους λογαριασμούς για την κοινοποίηση εξτρεμιστικών μηνυμάτων και την αποθέωση δραστών μαζικών δολοφονιών. Βρίθει αναφορών σε ρατσιστικές και αντισημιτικές θεωρίες.

Οι αρχές στο Ελ Πάσο επιβεβαίωσαν το Σάββατο πως εξέταζαν ένα «μανιφέστο» που είχε δημοσιευτεί στο 8chan και το οποίο πίστευαν πως είχε γράψει ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους, ο δράστης του μακελειού.

Στο 4σελιδο μανιφέστο του ο νεαρός έγραφε: «Μάλλον θα πεθάνω σήμερα»,

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, είχε αναρτηθεί λιγότερα από 20 λεπτά πριν η αστυνομία λάβει τις πρώτες κλήσεις για τους πυροβολισμούς στο Ελ Πάσο. Το μανιφέστο ξεχειλίζει ρατσιστικό και εθνικιστικό μίσος κατά των μεταναστών και των ισπανόφωνων, και κατηγορεί τους μετανάστες και τους Αμερικανούς πρώτης γενιάς για την ανεργία και την ανάμειξη των πολιτισμών στις ΗΠΑ.

Πριν το διπλό χτύπημα σε δύο τεμένη στο Κράιτσερτς της Νέας Ζηλανδίας, τον Μάρτιο, λογαριασμός που πιστεύεται πως ανήκε στον δράστη ανέβασε λινκ προς ένα εθνικιστικό μανιφέστο 87 σελίδων στο Twitter και το 8chan. Το ανυπόγραφο μανιφέστο ήταν γεμάτο αντι-μεταναστευτικό και αντι-μουσουλμανικό μένος αλλά είχε και εξηγήσεις για την επίθεση.

Ο συντάκτης του κειμένου για το χτύπημα στο ΕΛ Πάσο είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο διπλό χτύπημα στο Κράιστσερτς.

Τον Απρίλιο, 73 λεπτά πριν τα φονικά πυρά σε συναγωγή της Καλιφόρνια, άνθρωπος που παρουσιαζόταν ως δράστης ανέβασε λινκ σε ένα μανιφέστο γεμάτο μίσος που είχε δημοσιευτεί στο 8chan. Πληροφοριοδότες ειδοποίησαν το FBI για την ανάρτηση στο 8chan πέντε λεπτά πριν ο ένοπλος John T Earnest άρχισε να πυροβολεί, όπως επιβεβαίωσε το CNN. Το μανιφέστο αναφερόταν σε φόνους Εβραίων.

Όπως και στην ανάρτηση που σχετίζεται με το Ελ Πάσο, ο υπογράφων ως John T Earnest έλεγε πως τον είχαν εμπνεύσει οι επιθέσεις στο Κράιστσερτς.

Το 8chan ιδρύθηκε από τον προγραμματιστή Fredrick Brennan ως μια εναλλακτική με λιγότερους περιορισμούς του online forum 4chan, το οποίο θεωρούνταν πως ήταν πολύ περιοριστικό.

Ο Brennan δήλωσε στο CNN πως οι τωρινοί διαχειριστές του φόρουμ το λειτουργούν με τρόπο που δεν του επιτρέπει πια να προστατεύσει τον εαυτό του. «Εάν είναι να συνεχίσει έτσι, θα πρέπει να κλείσει» τόνισε. «Δεν κάνουν τίποτα για να λύσουν το ζήτημα. Θα πρέπει τουλάχιστον να το κλείσουν για μία εβδομάδα ή έναν μήνα, έπειτα από ένα τέτοιο περιστατικό. Επιτρέπουν στους χρήστες του να υποκινούν τη βία».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το 2015, ο Brennan παρέδωσε τον έλεγχο του 8chan στον Jim Watkins, έναν online entrepreneur, αλλά παρέμεινε διαχειριστής μέχρι το 2016.

Σε συνέντευξή του στη WSJ μετά τα χτυπήματα στη Νέα Ζηλανδία, ο Brennan εμφανίστηκε μετανιωμένος για τη δημιουργία του σάιτ, σημειώνοντας πως πλέον το πράγμα έχει πάει πολύ μακριά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του 7news.com.au, η Google έχει σταματήσει να περιλαμβάνει το 8chan στις αναζητήσεις της από το 2015, όμως το φόρουμ παραμένει διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ