Επιστήμη

Το φαράγγι στον Άρη που κάνει το Grand Canyon να μοιάζει μικροσκοπικό! (εικόνες)

Μετρώντας το μήκος ολόκληρων των Ηνωμένων Πολιτειών, η κοιλάδα του Valles Marineris είναι ένα τεράστιο φαράγγι που κάνει το Grand Canyon να φαίνεται μικροσκοπικό. Αυτή η τεράστια έκταση του Κόκκινου Πλανήτη, το Valles Marineris αποτυπώνονται με εντυπωσιακές λεπτομέρειες χάρη στο έργο του Viking orbiter. Το ψηφιδωτό υψηλής ανάλυσης της NASA στο ημισφαίριο Valles Marineris δίνει μια θαυμάσια ματιά σε αυτό το φαράγγι.

Βρίσκεται κατά μήκος του ισημερινού του Άρη. Το Valles Marineris εκτείνεται στο ένα πέμπτο της όλης περιφέρειας του πλανήτη. Με βάθος έως και 4 μιλίων και πλάτος που φτάνει μέχρι και 120 μίλια, το φαράγγι μήκους 2.500 μιλίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Για να το συγκρίνει κανείς, το Grand Canyon εκτείνεται σε μήκος 277 μίλια, μέχρι και 18 μίλια πλάτος, και με βάθος λιγότερο από ένα μίλι.

Τι σχημάτισε όμως αυτό το τεράστιο Valles Marineris;

Το φαράγγι είναι αποτέλεσμα μιας τεκτονικής "ρωγμής" στο φλοιό του Άρη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές οι ρωγμές είχαν σχηματιστεί κατά τη δημιουργία της περιοχής Tharsis, ενός τεράστιου ηφαιστειακού οροπεδίου που βρίσκεται κοντά στον ισημερινό του δυτικού ημισφαιρίου του πλανήτη. Καθώς ο φλοιός πυκνώθηκε για να σπρώξει τα ηφαίστεια προς τα πάνω, προκάλεσε ρήγματα που διευρύνθηκαν με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας της διάβρωσης. Εκτός από το σχηματισμό του Tharsis, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ορισμένες περιοχές σχηματίστηκαν από το νερό. Είναι πιθανό οι ρωγμές να απελευθέρωσαν υπόγεια ύδατα που πλημμύρισαν την περιοχή, προκαλώντας περαιτέρω διάβρωση. Το εξαιρετικά λεπτομερές ψηφιδωτό φωτογραφιών της NASA τοποθετεί το Valles Marineris σε προοπτική και είναι μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση με τις γνωστές εικόνες της Γης από το διάστημα. Πάνω από 102 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την αποστολή Viking orbiter, η οποία έλαβε χώρα από το 1975 έως το 1982, αποτυπώνουν αυτό το απίστευτο γεωλογικό χαρακτηριστικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ