Εσωτερική Ασφάλεια

Το σχέδιο Δήμου Αθηναίων – κυβέρνησης για τα Εξάρχεια

Η αλλαγή της εικόνας των Εξαρχείων αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο με ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις για την ανάπλαση – ανασυγκρότηση της περιοχής σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής, όπως για παράδειγμα βάψιμο τοίχων καθώς επίσης βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία.

Ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης κυμαίνεται –ανάλογα με την κάθε δράση– από τις 15 ημέρες μέχρι τα 5 χρόνια. Σκοπός του, όπως αυτός περιγράφεται από τους εμπνευστές του, είναι ο εξωραϊσμός της γειτονιάς παράλληλα με την αποκατάσταση της τάξης και την εφαρμογή του νόμου.

Τέλος στα γκράφιτι – Το σχέδιο για τις καταλήψεις
Το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας περίπου 50 στελεχών από διάφορες υπηρεσίες του δήμου, που θα προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις για την «επαναφορά της λειτουργικότητας» στη γειτονιά.

Η ομάδα θα αναλάβει το βάψιμο των τοίχων που είναι καλυμμένα με γκράφιτι, τη λειτουργία του δημοτικού φωτισμού, την αποκατάσταση φθορών σε κοινόχρηστους χώρους καθώς και το σφράγισμα όσων κτιρίων εκκενώνονται από καταληψίες.

Συνολικά 23 κτίρια βρίσκονται υπό κατάληψη στα Εξάρχεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκ των οποίων τα 12 φιλοξενούν πρόσφυγες ενώ ιο υπόλοιπες πρόκειται να καταλήψεις αναρχικών.

Στο σχέδιο δεν υπάρχουν αναφορές στις αστυνομικού χαρακτήρα ενέργειες που ενδεχομένως χρειαστούν για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων.

Η χρονική διάρκεια των παρεμβάσεων υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τις 15 ημέρες. Στις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παρεμβάσεις περιλαμβάνονται μικρής διάρκειας και κόστους έργα, με έμφαση στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία θέσης «εντεταλμένου συμβούλου Εξαρχείων», με αποστολή να καταγράφει τα προβλήματα των κατοίκων και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

«Πράσινες» δράσεις
Ακόμα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προωθούνται αθλητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες στα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, με φιλοδοξία να μετατραπούν σταδιακά σε «σημεία συνάντησης» στη γειτονιά, ενώ προβλέπονται και δράσεις για το πράσινο, όπως δενδροφυτεύσεις, εγκατάσταση «κινητών μονάδων πρασίνου» και κλαδέματα δένδρων στις οδούς Νοταρά, Θεμιστοκλέους και αλλού.

Για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς έχει αποφασιστεί η μείωση των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Στις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα παρεμβάσεις συγκαταλέγονται ο εξωραϊσμός του λόγου Στρέφη, με ενίσχυση του φωτισμού, χάραξη μονοπατιών για τους περιπατητές, επισκευή παιδικής χαράς, ενώ υπάρχει σχέδιο και για την ενοποίησή του με το Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσω «πράσινων» μονοπατιών στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι κάδοι απορριμμάτων θα αντικατασταθούν σταδιακά με νέους, βυθιζόμενους, ενώ το πάρκο στην οδό Ναυαρίνου (πρώην υπαίθριο πάρκινγκ) θα περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου. Εχουν προβλεφθεί οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής, όπως και κίνητρα για την ανακαίνιση «γερασμένων» κτιρίων.

Ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο
Μακροπρόθεσμα, σε ορίζοντα από δύο έως πέντε χρόνια, προβλέπονται η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του μετρό στην πλατεία και η εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων.

Η έναρξη εφαρμογής του σχεδίου συμπίπτει χρονικά με τη σταδιακή ενίσχυση της παρουσίας της ΕΛΑΣ στα στενά και στην πλατεία Εξαρχείων, με αιχμή τις επιχειρήσεις-«σκούπα» ενάντια στους διακινητές ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...