Κόσμος

Το ΝΑΤΟ μπήκε «σφήνα» και χάλασε τα ρωσικά σχέδια για μεγάλη ναυτική άσκηση

Η πολεμική άσκηση Ocean Shield-2019 του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, έπρεπε να καθυστερήσει μία βδομάδα και κύριος υπαίτιος για αυτό είναι το ΝΑΤΟ.

Η ναυτική άσκηση Ocean Shield-2019 διήρκεσε περίπου μία εβδομάδα περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν, δήλωσε ο επικεφαλής διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Νικολάι Γιεβμενόφ, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Krasnaya Zvezda του Ρωσικού Στρατού. Εξήγησε ότι το πρόγραμμα έπρεπε να αλλάξει λόγω του καιρού και της αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

«Η άσκηση Ocean Shield-2019 ήταν κανονισμένη να διεξαχθεί στις 1-9 Αυγούστου, αλλά οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του καιρού στην περιοχή και της αντίδρασης των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις μας, μα οδήγησαν σε αλλαγή του προγράμματος», δήλωσε ο Γιεβμενόφ.

Παρόλα αυτά ο ίδιος καθησυχάζει τους Ρώσους λέγοντας πως όλα τα στρατηγικά εμπόδια αντιμετωπίστηκαν.

«Το αποτέλεσμα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης Ocean Shield-2019 ήμασταν προετοιμασμένοι για αλλαγές, είμαστε πάντα έτοιμοι ό,τι και να κάνει το ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 70 πολεμικά πλοία, καθώς και 58 μαχητικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις θάλασσες της Νορβηγίας, της Βαλτικής και της Μεσογείου αλλά και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πέρυσι, μερικές από τις ασκήσεις του Ocean Shield πραγματοποιήθηκαν στη Μεσόγειο για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας. Στην περσινή άσκηση, 1-8 Σεπτεμβρίου του 2018, συμμετείχαν στην άσκηση 26 πλοία, δύο υποβρύχια και 34 αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας. Όπως τότε έτσι και φέτος τα πλοία, τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα πραγματοποίησαν ζωντανές εκτοξεύσεις πυραύλων.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στη συνέχεια ότι η μαζική άσκηση των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων Ocean Shield ήταν καθόλα νόμιμη και πως το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προκαλεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ