Κοινωνία

Το ελληνικό χωριό που «θυσιάστηκε» για να επιβιώσει μία πόλη (βίντεο)


Το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου είναι ένα τεχνικό έργο (στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: το Φράγμα Βαλμαντούρας και το Φράγμα Αστερίου) που δημιουργήθηκε για να ξεδιψάσει η Πάτρα αλλά και όλη η βορειοδυτική και δυτική Αχαΐα.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ και με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του Παραπείρου -τα οποία διοχετεύονται στο φράγμα και δημιουργούν μία τεχνητή λίμνη που λύνει το πρόβλημα ύδρευσης των περιοχών.

Όμως για την δημιουργία αυτού του έργου χρειάστηκε να γίνει μια θυσία. Να εξαφανιστεί το χωριό Τόσκες που βρίσκεται στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών το οποίο θα κατακλυστεί από την τεχνητή λίμνη.
Κάτι που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα στις 26 Αυγούστου 2019 όταν πραγματοποιήθηκε η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του ποταμού Παραπείρου, οπότε και ο ταμιευτήρας ξεκίνησε να γεμίζει.

Το χωριό, το οποίο την τελευταία απογραφή του 2001 το χωριό είχε 63 κατοίκους, βρισκόταν χτισμένος σε υψόμετρο 180 και η παλιά ονομασία του ήταν Τόσκεσι και πιθανόν να συνδέεται με την αντίστοιχη ονομασία της Τοσκικής διαλέκτου. Οι τελευταίοι κάτοικοί του χωριού έφυγαν από εκεί το 2009 για να δημιουργηθεί το έργο.

Το παρακάτω βίντεο, από το κανάλι haanity στο Youtube, αποτυπώνει το σημερινό τοπίο στο χωριό και τα μόνα εναπομείναντα κτίσματα, δυο εκκλησάκια.
https://www.youtube.com/embed/GJ7tz5gQkPc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ