Κόσμος

Τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στην Ρωσία συζήτησαν Τραμπ - Πούτιν

Ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είδε έναν χάρτη με τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ.

Ωστόσο, η τηλεφωνική συζήτησή τους κινήθηκε προς την κατεύθυνση για την ανάγκη διορισμού ενός νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ρωσία, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τα όσα υποστήριξαν δύο αξιωματούχοι.

Ο σημερινός διπλωματικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Χάντσμαν αναμένεται να εγκαταλείψει σύντομα την θέση του.

Ο Χάντσμαν και η σύζυγος του Μαίρη Κέι κατά τους τελευταίους μήνες φαίνεται να αποχαιρετούν την Ρωσία μέσω τουριστικών επισκέψεων αποχαιρετισμού, αλλά και διοργάνωσης δείπνων με φίλους διπλωμάτες του ζευγαριού.

Η Κέι έχει προχωρήσει σε σχετικές αναρτήσεις τέτοιων εκδηλώσεων στο Instagram, όπως το δείπνο που έγινε μια Παρασκευή του περασμένου μήνα, προς τιμήν των πεζοναυτών που είναι μέλη της φρουράς της πρεσβείας, αλλά κι ενός περιπάτου στην Μόσχα.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την ανάγκη διορισμού ενός νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ρωσία κατά τους επόμενους μήνες κι ενώ αναμένεται η αποχώρηση του Χάντσμαν.

Ωστόσο, στην συζήτηση δεν έγινε αναφορά σε ονόματα προσώπων που είναι πιθανό να τον αντικαταστήσουν.

Επρόκειτο για μία σύντομη τηλεφωνική συνομιλία, όπως δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι δύο πρόεδροι δεν συζήτησαν επίσης την απόφαση των ΗΠΑ για την επίσημη αποχώρησή τους από την Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς με την Ρωσία (INF) ή την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία για την δηλητηρίαση ενός πρώην πράκτορα σε βρετανικό έδαφος.

Μετά την δημοσιοποίηση του τηλεφωνήματος η Μαίρη Κέι Χάντσμαν σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε μία ανακοίνωση “πολύ σύντομα” “αποχαιρετώντας αρκετούς φίλους.” Η ίδια διέψευσε ότι έγινε κάποιο ταξίδι αποχαιρετισμού.

“Η ανακοίνωσή μας θα γίνει σύντομα και είμαι σίγουρη ότι θα αποχαιρετήσουμε αρκετούς φίλους μας, πριν φύγουμε,” σύμφωνα με την ανάρτησή της στο Instagram.

Η ίδια ανέφερε ότι τα καθήκοντά τους “ήταν σκληρά και βασανιστικά συναισθηματικά με αναρίθμητους συναδέλφους να έχουν απελαθεί υπό πρωτόγνωρες καταστάσεις για την σχέση μας.”

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι είχε με τον πρόεδρο Πούτιν “μία καλή και σύντομη κουβέντα,” ενώ η Μόσχα που εξέδωσε ανακοίνωση για το τηλεφώνημα, ώρες πριν από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτός που τηλεφώνησε.

Ούτε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αλλά ούτε και η ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρθηκαν σε κυρώσεις, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν σχολίασε θετικά την προσφορά του προέδρου Τραμπ για βοήθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών ως “μία εγγύηση ότι στο μέλλον θα είναι πιθανή η πλήρης αποκατάσταση [του συνολικού πλαισίου] των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.”

Από την πλευρά του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού για την θητεία του Χάντσμαν που υπηρετεί στην Μόσχα από το 2017 και είχε άμεση εμπλοκή στην υπόθεση του Πολ Γουέλαν, έναν Αμερικανό πολίτη, ο οποίος είχε συλληφθεί μυστηριωδώς από τις ρωσικές αρχές με την υποψία της διάπραξης κατασκοπείας.

Τον Ιανουάριο, ο Χάντσμαν επισκέφτηκε προσωπικά τον Γουέλαν, κάνοντας μία τυπικά ασυνήθιστη κίνηση για Αμερικανό διπλωμάτη, σύμφωνα με τον αναλυτή του CNN Τζον Κίρμπι.

Η σύλληψή του έγινε προφανώς σε αντίποινα 15 ημέρες μετά την ομολογία ενοχής σε αμερικανικό δικαστήριο από την Μαρία Μπούτινα, για την προσπάθειά της να εισχωρήσει σε πολιτικούς κύκλους και να επηρεάσει τις αμερικανικές σχέσεις με την Ρωσία.

Ο Χάντσμαν αποκάλυψε το Νοέμβριο ότι διαγνώστηκε με μελάνωμα πρώτου βαθμού, ενώ την διάγνωση αυτή δεν την γνωστοποίησε στην Μόσχα, από φόβο για τη διαχείρισή της.

Ο Χάντσμαν ήταν πρώην κυβερνήτης στην Γιούτα και προεδρικός υποψήφιος το 2012, ενώ προηγούμενα υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, το 2009.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...