Κόσμος

Τζον Ντίλιντζερ: Ποιος ήταν ο διάσημος κακοποιός και γιατί θεωρούνταν «λαϊκός ήρωας» από τους συμπατριώτες του

Μυστήριο κάλυπτε αρχικά τους λόγους πίσω από το αίτημα συγγενούς ενός περιβόητου γκάνγκστερ της δεκαετίας του '30 για την εκταφή της σορού του, που βρίσκεται θαμμένη σε ένα κοιμητήριο στην Ινδιανάπολη.

Στη συνέχεια όμως μια ανακοίνωση από το τηλεοπτικό δίκτυο A&E Networks έριξε «φως» στους λόγους πίσω από την εκταφή, η οποία «ξαναζωντανεύει» παλιές θεωρίες συνωμoσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Time έχει εκδοθεί ήδη η άδεια για την εκταφή της σορού του Τζον Ντίλιντζερ, πάνω από 85 χρόνια μετά από την εκτέλεσή του από πράκτορες του FBI.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η πολιτειακή Υπηρεσία Υγείας της Ιντιάνα ενέκρινε το αίτημα εκταφής και επαναταφής που υπέβαλε ο ανιψιός του Ντίλιντζερ, Μάικλ Σ. Τόμσον. Η εν λόγω άδεια δεν ανέφερε τον λόγο πίσω από αυτό το παράξενο αίτημα, με αποτέλεσμα πολλά αμερικανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για μυστήριο, εικάζοντας ότι η εκταφή μπορεί να σχετίζεται με κάποιες παλιές θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τη σορό ενός άλλου άνδρα να βρίσκεται στον τάφο του Ντίλιντζερ.

Ωστόσο, οι δηλώσεις που έκανε λίγη ώρα αργότερα ο Νταν Σίλβερμαν από το δίκτυο A&E Networks αποκάλυψαν ότι η εκταφή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον θάνατο του Ντίλιντζερ, από το History Channel.

Ο Ντίλιντζερ σε ηλικία 20 ετών

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Υγείας της Ιντιάνα διευκρίνισε ότι η σορός θα εκταφεί και θα επανενταφιαστεί την ίδια μέρα, και πιο συγκεκριμένα στις 16 Σεπτέμβρη.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να μην αποδειχτεί και τόσο εύκολη, αφού ο πατέρας του διάσημου γκάνγκστερ, μερικές μέρες μετά την κηδεία του γιου του, ζήτησε το φέρετρο να επαναταφεί μέσα σε ένα παχύ περίβλημα από τσιμέντο και σίδερο, προκειμένου να αποτραπεί ο βανδαλισμός.

«Φοβόταν ότι κάποιος θα ξέθαβε τη σορό του παιδιού του (λόγω της φήμης του) και είτε θα τη βεβήλωνε ή θα την έκλεβε. Οι Ντίλιντζερ είχαν δεχτεί διάφορες προτάσεις να πουλήσουν τη σορό του Τζον ώστε να συμπεριληφθεί σε διάφορες εκθέσεις, έτσι η ανησυχία τους ήταν εύλογη», εξηγεί η Σουζάν Σάτον, ιστορικός της Indiana Historical Society.

Ο κακοποιός σε πιο ώριμη ηλικία

Ποιος ήταν ο Ντίλιντζερ

Ο Τζον Ντίλιντζερ, από την Ινδιανάπολη, ήταν ένας από τους πιο διαβόητους κακοποιούς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το FBI, η συμμορία του Ντίλιντζερ είχε σκοτώσει 10 άτομα σε μια σειρά από ληστείες τραπεζών που διέπραξαν στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, τη δεκαετία του '30.

Ο κακοποιός ωστόσο δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για φόνο, ενώ θεωρούνταν «λαϊκός ήρωας» από ορισμένους, αφού έβαζε στο στόχαστρο τις «κακές τράπεζες» σε μία εποχή που πολλοί Αμερικανοί έχαναν τα σπίτια και τις φάρμες τους από κατασχέσεις, λόγω του Μεγάλου Κραχ.

Ο Ντίλιντζερ ανέμενε τη δίκη του για τον φόνο ενός αστυνομικού του Σικάγο όταν απέδρασε από την φυλακή στο Κράουν Πόιντ τη Ιντιάνα τον Μάρτη του 1934, με ένα ξύλινο όπλο.

Το διάστημα που κρυβόταν από την αστυνομία, υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση αλλάζοντας το πρόσωπό του και προσπάθησε να αφαιρέσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα με οξύ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Ee92mDZu_PI

Ο κακοποιός, τον οποίο υποδύθηκε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία Public Enemies του 2009, έπεσε νεκρός από πυρά πρακτόρων του FBI τον Ιούλιο του 1934, έξω από το Biograph theater στο Chicago, έχοντα προδοθεί από μία γυναίκα η οποία έμεινε στην ιστορία ως η «Κυρία με τα Κόκκινα».

Σύμφωνα με κάποιες από τις θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατο του Ντίλιντζερ, οι δικοί του άνθρωποι ξεγέλασαν τους πράκτορες του FBI ώστε να πυροβολήσουν τον λάθος άνθρωπο, και η σορός που βρίσκεται στον τάφο του δεν ανήκει καν στον ίδιο.

Το νεκρικό εκμαγείο του προσώπου του κακοποιού

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ