Οικονομία

Τέλος από σήμερα ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» για τους εργοδότες

Υπογράφεται σήμερα η εγκύκλιος που θα καταργεί στον «βάσιμο λόγο απόλυσης», δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενό του.

«Αύριο, με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει, γιατί απολύει τον εργαζόμενό του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

Η διάταξη Αχτσιόγλου προέβλεπε πως η απόλυση είναι έγκυρη, αν ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος» και οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.

Η καταγγελία έπρεπε να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της απόδειξης έφερε ο εργοδότης.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης «με βάση τον "βάσιμο λόγο" απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" καταχωρούνταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος. Αύριο, καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο, την οποία θα υπογράψω».

Μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου, ανέφερε ο κ. Γιάννης Βρούτσης, «επειδή, όμως, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει το φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του».

Ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με λόγους απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι, κτλ». «Με μαθηματική βεβαιότητα, αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αυτό το διάστημα με τέτοιες καταγραφές δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, εκτός από τη Γαλλία το χρονικό διάστημα από το 1746 έως το 1860, «όταν είχε καθιερωθεί το ονομαζόμενο βιβλιάριο εργασίας για τους εργαζόμενους, στο οποίο οι εργοδότες περιέγραφαν τους λόγους απόλυσης».

«Θα μειώσουμε πέντε μονάδες το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020», υπογραμμίζοντας ότι ένα κρίσιμο σημείο είναι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για το ασφαλιστικό. «Περιμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» είπε ο κ. Βρούτσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...