Ιστορία

"Σύντροφοι! Δεν υπάρχει γη για μας πίσω από το Βόλγα!" - Σαν σήμερα το 1942 ξεκινάει η μάχη του Στάλιγκραντ

Από τις 23 Αυγούστου 1942 και μέχρι τις 2 Φλεβάρη 1943 διήρκεσε η μεγαλύτερη μάχη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη του Στάλιγκραντ, που καθόρισε αποφασιστικά την εξέλιξη του πολέμου και την συντριβή του ναζισμού.

Βασίλι Ζάιτσεφ: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ανθρωπότητα, πως αντιμετωπίζονται οι Ναζί!

To Σύνθημα του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ: «Σύντροφοι! Δεν υπάρχει γη για μας πίσω από το Βόλγα!»

Το επίθετό του προέρχεται από τη λέξη zayats, που στα ρωσικά σημαίνει λαγός.

Κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του σοβιετικού λαού κατά των Ναζιστικών καθαρμάτων, βρισκόταν αποσπασμένος σε κάποια οργανική θέση του Ναυτικού.

Τότε είναι, που ζητά μόνος του να μετατεθεί στην πρώτη γραμμή, όπερ κι εγένετο:
Μετατίθεται στη 62η Στρατιά του Κόκκινου Στρατού και συγκεκριμένα στο 1047ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της 284ης Μεραρχίας Πεζικού κι η μοίρα τα φέρνει έτσι, ώστε τον Σεπτέμβριο του 1942 η μονάδα του να υπερασπίζει το Στάλινγκραντ, το οποίο πολιορκούσε η 6η Γερμανική Στρατιά του Φον Πάουλους.

Ο λόγος, για τον ήρωα του Κόκκινου Στρατού και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελεύθερο σκοπευτή, Βάσια Ζάιτσεφ, ο οποίος έγινε ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ των Χιτλερικών στη μάχη του Στάλινγκραντ.

Το κυνήγι του ελαφιού στις στέπες της Σιβηρίας, βοήθησαν το χωριατόπαιδο από το Γιελενίσκογιε των Ουραλίων ν’ αποκτήσει τα δύο πιο σημαντικά προσόντα για ένα ελεύθερο σκοπευτή: Την τέχνη της απόκρυψης κι αυτήν της σκόπευσης.

Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος, που ο Ζάιτσεφ εξολόθρευσε επισήμως 243 Ναζί κι ανεπίσημα πάνω από 400, σε διάστημα μόλις 37 ημερών, ενώ η ηρωική του δράση «ενέπνευσε» την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο έξω από το Στάλινγκραντ, στο οποίο ο Βάσια μάθαινε τα μυστικά του σε άνδρες και γυναίκες, τα «Λαγουδάκια» του (zaichata), όπως ονομάσθηκαν οι μαθητές του κι οι οποίοι εξολόθρευσαν πάνω από 3.000 Ναζί!

Ο Ζάιτσεφ (που υπηρέτησε στο Στάλινγκραντ έως τον Ιανουάριο του 1943 και τραυματίστηκε στο μάτι από θραύσμα νάρκη, αλλά επέστρεψε στο πολεμικό μέτωπο του Δνείστερου με τον βαθμό του λοχαγού), αποτέλεσε κι αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζονται τα θρασύδειλα καθάρματα ανά τους αιώνες.

Έδειξε στους Χιτλερικούς, οι οποίοι πολεμούσαν καίγοντας χωριά κι εξοντώνοντας αμάχους δια της πείνας πως πολεμούν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ!

Πρόσωπο με πρόσωπο, ίσος προς ίσον, πολεμιστής προς πολεμιστή! Έδειξε τι σημαίνει ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ τα ιερά και τα όσια μπροστά σε κάφρους εισβολείς.

Η μεγαλύτερη προσφορά όμως, του Βασίλι Ζάιτσεφ την Ιστορία, είναι ότι αποτέλεσε κι αποτελεί το σύμβολο του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ενάντια στους απολίτιστους υπανθρώπους, που προβαίνουν σε ολοκαυτώματα χωριών, σε κρεματόρια ανθρώπων, σε πολυπληθείς δολοφονικές επιθέσεις εναντίων λίγων κι ανυπεράσπιστων μεταναστών, σε θρασύδειλα γρονθοκοπήματα γυναικών κλπ.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ νίκη της αξιοπρέπειας και της τιμής επί της ατιμίας και της παλιανθρωπιάς, με λίγα λόγια ο νικητής στον πόλεμο μεταξύ δύο –εκ διαμέτρου αντίθέτων-«Πολιτισμών»...

Ο λύκος των Ουραλίων τιμήθηκε με πολλά μετάλλια («Λένιν», «Μάχης του Στάλινγκραντ» κ.ά.) κι ανακηρύχθηκε «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης», ενώ μετά τον πόλεμο διηύθυνε ένα εργοστάσιο στο Κίεβο και περιόδευε στη Σοβιετική Ένωση, διηγούμενος τα κατορθώματά του στο Στάλινγκραντ.

Πέθανε στο Κίεβο στις 15 -12-1991. Το όπλο του, ένα «Μοζίν - Ναγκάν», με το οποίο εξολόθρευσε εκατοντάδες Χιτλερικά καθάρματα, φυλάσσεται στο Μουσείο της Μάχης του Στάλινγκραντ στο σημερινό Βόλγκογκραντ της Ρωσίας.

Αντί επιλόγου, δείτε τον ίδιο, να διηγείται τα κατορθώματά του

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ