Ένοπλες Συρράξεις

"Σύννεφα" πολέμου στην Α.Ουκρανία: Έντονη μετακίνηση ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ - Αναπτύσσονται 90.000 στρατιώτες

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) παρατήρησε έντονη μετακίνηση ουκρανικών δυνάμεων, θεωρώντας την ως προετοιμασία για νέες εχθροπραξίες, στη ρημαγμένη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια περίοδο αστάθειες και με το πρόσφατο ξέσπασμα βίας να μετρά τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αρκετές μέρες αφού ο νέος Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πραγματοποίησε επαφές με τη στρατιωτική ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAF), και συγκεκριμένα με τον διοικητή των επιχειρήσεων στο Donbass.

Η ανακοίνωση του DPR, που κυκλοφόρησε στις 6 Αυγούστου, είναι η εξής:

"Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας εντόπισαν κινήσεις που προμηνύουν προετοιμασία και ανάπτυξη των UAF στις πρώτες γραμμές του πυρός, προς τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την έδρα των εισβολέων (Ουκρανία), καθώς και από τους κατοίκους των οικισμών που ελέγχουν οι UAF νότια της περιοχής Ντονέτσκ, λάβαμε πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις πυροδότησης των 152 mm και 122 mm πυροβόλων της 406ης μονάδας πεζοναυτών στις περιοχές TERNOE, KIROVO, ANDREYEVKA.

Οι μονάδες της 36ης και 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών προχώρησαν και αναπτύχθηκαν σε σχηματισμούς μάχης.

Στη Μαριούπολη, στις μονάδες της 56ης αυτοκινούμενης ταξιαρχίας πεζικού που παραμένουν στις μόνιμες θέσεις ανάπτυξής τους σήμανε συναγερμός. Οι εισβολείς (Ουκρανία) μεταφέρθηκαν σε περιοχή συγκέντρωσης βόρεια της πόλης, έτοιμοι να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή.

Επιπλέον, κατά μήκος της γραμμής επαφής, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων του εχθρού, τα οποία διεξάγουν επιχειρήσεις αναγνώρισης. Μέχρι στιγμής, έχουμε καταστρέψει δύο UAV.

Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες της ουκρανικής πλευράς ως άμεση προετοιμασία για ενεργές εχθροπραξίες εναντίον της Δημοκρατίας μας.

Δεν αποκλείουμε ότι στο εγγύς μέλλον οι Ουκρανοί εισβολείς θα εκτελούν τρομοκρατικές ενέργειες κοντά στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να δημιουργήσουν ευκαιρία για να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση, τα θύματα της οποίων θα είναι μαχητές του UAF ή πολίτες.

Δεν χρειαζόμαστε άλλη αιματοχυσία στο Donbass!"

Παρακάτω είναι ένας πρόσφατος χάρτης που παρουσιάζει τις αναφερθείσες θέσεις και πιθανές τοποθεσίες ταραχών, όπου εκτιμάται ότι περίπου 90.000 στρατιώτες αναπτύσσονται:

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 5 Αυγούστου στη γραμμή επαφής στη Donbass μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών ανατινάχθηκε κατά την προσπάθειά της για μη εξουσιοδοτημένη αποσυναρμολόγηση μεταλλικών κατασκευών σε ένα ναρκοπέδιο.

"Δύο Ουκρανοί στρατιώτες της 92ης ταξιαρχίας, εκμεταλλευόμενοι την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά μας, άρχισαν να αποσυναρμολογούν τις μεταλλικές κατασκευές ναρκών κοντά στην γραμμή επαφής... ως αποτέλεσμα, και οι δύο ανατινάχθηκαν από μία νάρκη", δήλωσε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του DPR. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Avdeevka, σε κοντινή απόσταση από τη γραμμή επαφής. Οι μεταγενέστερες αναφορές ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον τέσσερις είχαν πεθάνει.

Η ουκρανική πλευρά επικαλέστηκε το θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών λόγω ενεργειών των μελών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ(DPR). Στο Ντονέτσκ, αυτές οι δηλώσεις αποκαλούνταν αναληθείς, προσθέτοντας ότι το περιστατικό συνέβη πολύ μακριά από τη γραμμή επαφής, έξω από την ακτίνα καταστροφής των ενόπλων δυνάμεων της δημοκρατίας.

Στις 7 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω τηλεφώνου, για να συζητήσει την κατάσταση στο Donbass.

"Σήμερα το πρωί μίλησα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτό, του τηλεφώνησα αμέσως, είπα ότι αυτό (ο θάνατος των Ουκρανών στρατιωτών σε μια φερόμενη επίθεση) δεν μας φέρνει κοντά στην ειρήνη, σας ζητώ να παρέμβετε αυτές τις πλευρές (μαχητές του Donbass) να σταματήσουν να δολοφονούν τους ανθρώπους μας", δήλωσε ο Zelensky.

Σημείωσε επίσης ότι μίλησαν για την αποναρκοθέτηση της Stanytsia Luhanska και την επιστροφή των αιχμαλώτων Ουκρανών. Ο Zelensky σχολίασε συνοπτικά την αντίδραση του Πούτιν.

"Λέω ότι ο λαός μας σκοτώνεται και μου λένε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι μας πυροβολούσαν κατά αμάχων", είπε.

Ο Zelensky δήλωσε ότι έθιξε επίσης ζητήματα μείωσης του χρόνου κατασκευής γέφυρας στην περιοχή Luhansk και το θέμα της επιστροφής των Ουκρανών κρατουμένων. «Είχαμε μακρά συνομιλία», είπε.

Στις 6 Αυγούστου, ο Zelensky κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του Νορμανδικού καθεστώτος - τον Ρωσό πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν - να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στην περιοχή.

https://twitter.com/MauriceSchleepe/status/1159061933829578752

https://twitter.com/RF_OSCE/status/1158742086063202304

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές