Εκκλησία

Σύγχρονα θαύματα της Αγίας Ζώνης της Παναγίας

Η Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου

Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από το βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β’. Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σωρός. Όταν πέρασαν 410 χρόνια, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό για τη βασίλισσα σύζυγο του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο. Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τίμια Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά. Και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ήμερα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα, και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο. Όποτε όλοι δόξασαν το Σωτήρα Χριστό και ευχαρίστησαν την πανάχραντη Μητέρα Του, η οποία είναι για τους πιστούς φρουρός, φύλαξ, προστάτις, καταφυγή, βοηθός, σκέπη, σε κάθε καιρό και τόπο, ήμερα και νύκτα.

Στη συνέχεια η Αγία Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ., κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τους βάρβαρους και απολίτιστους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ένα μέρος όμως διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την απελευθέρωση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο. Φυλασσόταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών. Η τελευταία αναφορά για το άγιο λείψανο είναι ενός ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του 1424 και 1453 μ.Χ.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τούς Τούρκους το 1453 μ.Χ., είναι άγνωστο τι απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Αγίας Ζώνης στη συνέχεια. Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου· με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο έφτασε εκεί.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει έναν χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Στη μέση του σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου· ο σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. Όλοι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες έπαιρναν αυτόν τον σταυρό στις εκστρατείες. Το ίδιο έπραξε και ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β Ἄγγελος (1185-1195) σε μία εκστρατεία εναντίον του ηγεμόνα των Βουλγάρων Ασάν. Νικήθηκε όμως και μέσα στον πανικό ένας ιερέας τον πέταξε στο ποτάμι για να μην τον βεβηλώσουν οι εχθροί. Μετά από μερικές μέρες όμως οι Βούλγαροι τον βρήκαν· έτσι πέρασε στα χέρια του Ασάν.

Οι Βούλγαροι ηγεμόνες μιμούμενοι τούς Βυζαντινούς αυτοκράτορες έπαιρναν μαζί τους στις εκστρατείες το σταυρό. Σε μία μάχη όμως εναντίον των Σέρβων ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Λάζαρο (1371-1389). Ο Λάζαρος αργότερα δώρισε το σταυρό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.

Οι Άγιοι Πατέρες της Ιεράς Μονής διασώζουν και μία παράδοση σύμφωνα με την οποία η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αξίωμα, εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Τα θαύματα που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί η Τιμία Ζώνη είναι πολλά. Βοηθά ειδικά τις στείρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθειά της Παναγίας, τούς δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στην λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης· αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες.

Θαύματα της Αγίας Ζώνης

Κιλκίς, 23 Ιουνίου 2008
«Κατά την διάρκεια της παραμονής μου στη Μονή σας προσκύνησα τα άγια λείψανα και την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποίαν αισθάνομαι δίπλα μου και με έχει βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μου.
Θεωρώ ότι το άγιο αυτό κομμάτι της Αγίας Ζώνης είναι μεγάλη ευλογία για τη Μονή, το Άγιον Όρος αλλά και για τον τόπο μας καθώς με θαυματουργικό τρόπο έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθά όσους πιστούς έχουν ανάγκη.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην Ιερά Μονή οι πατέρες μου έδωσαν ως ευλογία δύο κορδέλες καθαγιασμένες στην Τιμία Ζώνη. Τις έδωσα σε δύο άτομα του στενού και φιλικού μου περιβάλλοντος με διαφορετικά προβλήματα το καθένα. Γνωρίζω ότι έχουν βοηθηθεί πολύ από την Αγία Ζώνη.
Σας στέλλω αυτή την επιστολή με παρρησία και ευγνωμοσύνη για να σας ευχαριστήσω για την άμεση βοήθεια που μας παρέχει η Τιμία Ζώνη στη ζωή μας»
Με σεβασμό και πολλή αγάπη
Κουντουράς Δημήτρης

«Η Παναγία μου χάρισε δίδυμα κοριτσάκια»

Πειραιάς, 26 Ιουλίου 2008
«Είχε περάσει καιρός που προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε ένα παιδάκι. Όταν αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να ακολουθήσομε το δρόμο της εξωσωματικής, βρέθηκε στα χέρια της μητέρας μου το βιβλίο «Τα θαύματα της Αγίας Ζώνης». Το διάβασε και έμεινε κατάπληκτη. Ζήτησε διά μέσου κάποιου γνωστού μας την αγία Ζώνη. Ένας φίλος του βρισκόταν στο Μοναστήρι σας και μας έφερε λαδάκι και την ευλογημένη κορδέλα.
Πήρα και εγώ το βιβλίο και το διάβαζα όλο το βράδυ. Όταν το τελείωσα σταυρώθηκα με λαδάκι και φόρεσα την Τιμία Ζώνη. Συγκινημένη με όσα είχα διαβάσει με πήρε ο ύπνος. Μέσα στον ύπνο μου μου εμφανίσθηκε η Παναγία όρθια δίπλα μου και μου είπε: « Μη φοβάσαι παιδί μου. Θα είμαι συνέχεια δίπλα σου».
Μετά από τρεις μέρες ξεκίνησε η διαδικασία της εξωσωματικής και μέσα σε 25 ημέρες ήμουν έγκυος, με την πρώτη προσπάθεια. Πιστέψτε με ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό με την πρώτη προσπάθεια. Έτσι βίωσα εγώ και ο σύζυγός μου το θαύμα της Αγίας Ζώνης και της Παναγίας. Η Παναγία μου χάρισε δίδυμα κοριτσάκια, που σε δυό μήνες περίπου θα τα έχω στην αγκαλιά μου.
Από την ημέρα που φόρεσα την Αγία Ζώνη δεν την έχω αποχωριστεί. Σε ο,τι δυσκολία αντιμετωπίσαμε ξέραμε ότι μας φυλάει. Θα λέμε σε όλους το θαύμα που βιώσαμε.
Αύριο έρχεται στο μοναστήρι σας ο σύζυγός μου για να ευχαριστήσει την Παναγία για το θαύμα της και να φέρει αυτό το γράμμα».
Με εκτίμηση
Παναγιώτης και Ειρήνη Πιτσιρέλου

Πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής μου

Καρδίτσα, 27 Μαΐου 2015
Είναι Τετάρτη 27 Μαΐου, σας καλημερίζω με όλη την αγάπη και τον σεβασμό που σας έχω, για να σας πω ότι με τις προσευχές που κάνατε για μένα και η Τιμία Αγία Ζώνη που μου είχατε στείλει πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής μου. Ναι, λοιπόν είμαι έγκυος τρεις εβδομάδες, είμαι στην αρχή ακόμα. Επιτέλους ύστερα από πέντε χρόνια, θα ζήσω κάτι που το ήθελα πολύ εγώ και ο σύζυγος ακόμα περισσότερο. Θέλω να συνεχίσετε τις άγιες προσευχές σας για μένα, να έχω μια ευχάριστη εγκυμοσύνη, να πάνε όλα καλά και δεν με νοιάζει αν είναι αγόρι ή κορίτσι.
Ο Θεός να σας έχει καλά.
Ζωή Κοσκινιώτη

Πώς σώθηκε ασθενής με σοβαρή μορφή καρδιοπάθειας

Αφήγησις του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου πρ. Ερζεγοβίνης κ. Αθανασίου στην Τράπεζα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου
“Είναι για μένα πάντα μεγάλη ευλογία να έρχομαι στο Όρος, το περιβόλι της Παναγίας και στο Βατοπαίδι το αγαπητό. Επ’ ευκαιρία θα ήθελα να σάς αναφέρω ένα θαύμα της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας μας.

Ο φίλος και ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Σαρρής, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Μικρασιάτης με πέντε παιδιά, έχει έναν αδελφό, τον Κώστα, που έχει ένα παιδί με σοβαρή ασθένεια στην καρδιά. Υπάρχει ένα μικρόβιο, που για επτά με εννέα ημέρες προσβάλλει την καρδιά. Τις άλλες δέκα ημέρες, που πεθαίνει το μικρόβιο αυτό, προκαλεί κάτι φοβερές αντιδράσεις στο μυοκάρδιο και υποφέρει άλλες είκοσι ημέρες, και τελικά καταστρέφεται η καρδιά. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι γιατροί. Αν αντέξει η καρδιά, που συνήθως αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα υπάρχουν φοβερές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Αν επιζήσει ο ασθενής, ή κάνουν μεταμόσχευση ή κάτι άλλο πολύπλοκο, που δεν θυμάμαι πώς ονομάζεται. Τόσο ζημιώνεται η καρδιά, που οι γιατροί δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε, μόνον παρακολουθούν την κατάσταση από μηχανήματα.

Με ειδοποιεί ο κ. Σαρρής να προσευχηθούμε όλοι. Αφού πέθανε το μικρόβιο, κάπου στις 13-14 ημέρες, αποφάσισαν οι γιατροί με την συναίνεση των γονέων να ανοίξουν το στήθος, για να βοηθήσουν την καρδιά από κοντά. Τα μηχανήματα έδειχναν ότι η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Ήρθαν στο χειρουργείο και οι γονείς και ο φίλος του Εμμανουήλ Σαρρή και δικός μας γιατρός, ο νεφρολόγος Χαράλαμπος Σταθάκης, που είναι διευθυντής στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Είναι πολύ πιστός άνθρωπος και έχει μία κλωστή από την Τιμία Ζώνη, δεν ξέρω από πού. Είναι σε ένα κουτάκι που χωράει στην παλάμη. Τον ντύσανε να μπεί στο χειρουργείο μαζί με τους γονείς. Αυτός πλησιάζει, και με το χέρι βάζει από έξω από την καρδιά την Τιμία Ζώνη, πριν ανοίξουν το στήθος. Τότε λέει απότομα η προϊσταμένη: “Ποιός έφερε λουλούδια εδώ; Δεν επιτρέπεται λουλούδια να μυρίζουν μέσα στο χειρουργείο”. Γέμισε από ευωδία το χειρουργείο. Όλοι κοίταζαν ποιός έφερε λουλούδια. Ο Χαράλαμπος αποτράβηξε το χέρι του και στάθηκε. Ανοιξαν το στήθος του παιδιού και η καρδιά άρχισε να πάλλει. Αρχισε να ανανεώνεται. Η καρδιά του παιδιού δεν χρειαζόταν τίποτα μετά. Το παιδί είναι καλά. Το είδα τώρα πρόσφατα. Εννέα χρονών είναι ο Θοδωρής. Όλοι το απέδωσαν σε θαύμα της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας. Ο δε Χαράλαμπος λέει: “Βρέ παιδιά, έχουν πολλή πίστη οι γονείς του”. Πράγματι έχουν πίστη αλλά το θαύμα είναι της Παναγίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ