Κόσμος

«Στρατός» χάκερ του Κιμ κλέβει δισεκατομμύρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Β. Κορέας

Με κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων χρηματοδοτεί η Βόρεια Κορέα τα εξοπλιστικά της προγράμματα, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση που συνέταξαν ανεξάρτητοι ειδικοί, παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα και περιήλθε σε γνώση του Reuters. Όπως επισημαίνει η Βόρεια Κορέα εξαπολύει «ευρείες και ολοένα και πιο εξελιγμένες»« κυβερνοεπιθέσεις, που έχουν αποφέρει πάνω από δύο δισ. δολάρια στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σημειώνει δε ότι η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιεί τις επιθέσεις αυτές «για να κλέψει κεφάλαια από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ως πηγή εσόδων»..

Σύμφωνα με την έκθεση σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τουλάχιστον 35 επιθέσεις Βορειοκορεατών χάκερ σε 17 χώρες. Με τις κυβερνοεπιθέσεις η Πιονγιάνγκ μπορεί «να δημιουργήσει εισόδημα με δυσεξιχνίαστους τρόπους, που υπόκειται σε λιγότερη κρατική εποπτεία από τον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα», αναφέρει. Λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα η Βόρεια Κορέα αδυνατεί να εξάγει άνθρακα, σίδηρο, μόλυβδο, υφάσματα και θαλασσινά, που αποτελούν βασικές πηγές προσόδων της.

«Εξελιγμένες οι δυνατότητες των Βορειοκορεατών χάκερ»
Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση για τις κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η δεξαμενή σκέψης 38North, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, «δεν θα πρέπει να υποτιμώνται» οι δυνατότητες των χάκερ του Κιμ να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις.

Μια ομάδα χάκερ, γνωστή ως "Lazarus" συνδέεται με το βορειοκορεατικό καθεστώς / Φωτογραφία αρχείου: Pixabay
Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν, «μια αναγνωρίσιμη υπογραφή» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδεθεί μια τέτοια επίθεση με τη Βόρεια Κορέα, επισημαίνεται. «Η αρχιτεκτονική των κυβερνο-δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας είναι γνωστή και το καθεστώς δεν προσπαθεί και πολύ να τις κρύψει», αναφέρει η έκθεση.

Ποιοι είναι οι χάκερ του Κιμ
Ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από αρκετές κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων χρόνων κρύβεται μια ομάδα χάκερ που συνδέονται με το βορειοκορεατικό καθεστώς, γνωστή ως “Lazarus”. Μια από τις επιθέσεις αυτές τον Φεβρουάριο του 2016 στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη κατέληξε στην κλοπή 81 εκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές. Τον επόμενο χρόνο εκλάπησαν 60 εκατ. δολάρια από την Far Eastern Bank της Ταϊβάν, όταν οι Η/Υ της τράπεζας δέχθηκαν επίθεση με κακόβουλο λογισμικό, που χρησιμοποίησε η ομάδα Lazarus στο παρελθόν. Το λογισμικό αυτό συνδέθηκε και με την κυβερνοεπίθεση το 2014 στη SONY, προκαλώντας της απώλειες τουλάχιστον 15 εκατ. δολαρίων, μια επίθεση για την οποία το FBI είχε κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...