Κόσμος

Στο πλαίσιο της "εκστρατείας καταπολέμησης του Γκιουλενισμού» ο Ερντογάν καταστρέφει κάθε είδους ελευθερία έκφρασης

Ανησυχία από διεθνείς οργανώσεις - Περιορισμοί και στην Παιδεία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Σκηνές που θυμίζουν το μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι «Φαρενάιτ 451» εκτυλίσσονται στην Τουρκία, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή της ακόμη πιο σκληροπυρηνικής ισλαμικής ατζέντας από μέρους του Ταγίπ Ερντογάν. Οπισθοδρόμηση διαπιστώνεται και στον τομέα της Παιδείας, σε μια χώρα όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές αλλαγές και εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Την καταστροφή περισσότερων από 300.000 βιβλίων, τα οποία αποσύρθηκαν από σχολεία και βιβλιοθήκες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας να καταπολεμηθεί το κίνημα του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης κατηγορούν τον ιμάμη Γκιουλέν προσάπτοντάς του την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Τα βιβλία αυτά, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ, καταστράφηκαν από το 2016 μέχρι σήμερα, ενώ την πληροφορία έφερε στο φως πρώτα η εφημερίδα Hürriyet, η οποία δημοσίευσε και φωτογραφίες με βιβλία να κατάσχονται και να καίγονται.

Βιβλίο μαθηματικών καταστράφηκε επειδή έφερε τα αρχικά του Φετουλάχ Γκιουλέν (F & G) σε ένα μαθηματικό ερώτημα όπου υπάρχει η φράση «από το σημείο F στο σημείο G».

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 η εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι 1,8 εκατ. σχολικά βιβλία καταστράφηκαν και επαντυπώθηκαν επειδή περιέιχαν τη λέξη Πενσιλβάνια, που είναι η πολιτεία των ΗΠΑ όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Επίσης, όλοι οι δρόμοι της Άγκυρας που φέρουν το όνομα Γκιουλέν επανονοματίστηκαν.

Οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του λόγου δηλώνουν βαθιά ανησυχία.

«Μέσα σε τρία χρόνια υποβαθμίζεται ο τομέας των εκδόσεων στην Τουρκία, με 29 εκδοτικούς οίκους να έχουν κλείσει με την κατηγορία ότι κάνουν προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», τονίζουν οι οργανώσεις PEN (σ.σ. στιλό) International και English PEN σε κοινή δήλωσή τους.

Στο πλαίσιο περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης, έχουν κλείσει 200 ΜΜΕ, έχουν διωχτεί 80 συγγραφείς, ενώ έχουν απολυθεί 5.822 ακαδημαϊκοί από 118 δημόσια πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...