Κόσμος

Στοκ σε ταμπλέτες ιωδίου φτιάχνει η Λιθουανία

Η Λιθουανία πήρε την απόφαση να φτιάξει ένα στοκ από ταμπλέτες ιωδίου λίγο πριν τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στη γειτονική Λευκορωσία.

Η Λιθουανία αποφάσισε να αγοράσει πάνω από 4 εκατομμύρια ταμπλέτες ιωδίου σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για το άνοιγμα πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη γειτονική Λευκορωσία.

Η λιθουανική κυβέρνηση δήλωσε στο AP ότι τα χάπια, αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αναμένεται να παραδοθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι πολίτες θα τα λαμβάνουν δωρεάν, σε περίπτωση διαρροής από τον πυρηνικό σταθμό, τον οποίο η Λευκορωσία αναμένεται να εγκαινιάσει μέσα στη χρονιά.

Τα κύτταρα του θυρεοειδούς καταστρέφονται όταν απορροφούν την ακτινοβολία και το ιώδιο χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τον θυρεοειδή αδένα από την έκθεση στην ακτινοβολία.

Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άστραβετς, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το Βίλνιους, ξεκίνησε το 2013.

Το Βίλνιους που εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια πριν από μια δεκαετία, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού κοντά στα σύνορά του, χαρακτηρίζοντάς τη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η Λευκορωσία χαρακτηρίζει αυτές τις ανησυχίες αβάσιμες, επικαλούμενη τακτικές δοκιμές αντοχής και στενή συνεργασία με ξένους εταίρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ