ΗΠΑ

Στενό της Ταϊβάν: Αμερικάνικο αεροσκάφος σε «ασυνήθιστο δρομολόγιο»

Ένα αεροσκάφος MC-130J της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εντοπίστηκε ενώ πετούσε σε μία ασυνήθιστη διαδρομή μέσω του Στενού της Ταϊβάν - πιθανώς ως πρόκληση προς την Κίνα.

Μια έκθεση της Πέμπτης που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος των ΗΠΑ ταξίδεψε κατά μήκος της «ενδιάμεσης γραμμής» που χωρίζει τα χωρικά ύδατα της ηπειρωτικής Κίνας από εκείνα της Ταϊβάν στις 11 π.μ. τοπική ώρα μετά την αναχώρηση του από την αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Αν και η Ταϊπέι ισχυρίζεται ότι «τίποτα ασυνήθιστο» δεν συνέβη κατά την διάρκεια της πτήσης, είναι απίθανο η Κίνα να συμφωνήσει με αυτούς τους ισχυρισμούς. Ενώ το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία στο Στενό, ο αμερικανικός Στρατός εξακολουθεί να στέλνει δυνάμεις μέσα από αυτό στηρίζοντας την αρχή της ελευθερίας πλοήγησης και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα την πώληση 66 μαχητικών F-16C/D στην Ταϊβάν έναντι συμβολαίου αξίας 88 δισ. δολαρίων.

Στις 25 Αυγούστου, το USS Green Bay ταξίδεψε μέσω του Στενού της Ταϊβάν για να αποδείξει «τη δέσμευση των ΗΠΑ σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδό-Ειρηνικό», σύμφωνα με δήλωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Reuters.

Η Κίνα, η οποία δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως διακριτή κρατική οντότητα, υποστηρίζει ότι το Στενό της Ταϊβάν συνιστά κινεζική επικράτεια, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και ο Καναδάς βλέπουν την θαλάσσια αυτή περιοχή ως διεθνή ύδατα.

Το Πεκίνο έχει επίσης καταδικάσει την συμφωνία πώλησης όπλων μεταξύ ΗΠΑ-Ταϊβάν και απειλεί με κυρώσεις των εμπλεκόμενων στην συμφωνία αμερικανικών εταιρειών, εάν αυτή τελικώς υλοποιηθεί.

«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως τον ιδιαίτερα ευαίσθητο και επιβλαβή χαρακτήρα του σχετικού ζητήματος, να τηρήσουν την αρχή της ενιαίας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ, να αποφύγουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ταϊβάν και να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων και τις στρατιωτικές επαφές με την Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσιουνγκ σε δήλωση της 18ης Αυγούστου.

Εντούτοις, μεταξύ αυτών των ασήμαντων προκλήσεων και του νόμου περί εξουσιοδότησης της εθνικής άμυνας 2020 (2020 National Defense Authorization Act), είναι απίθανο οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ταϊπέι. Μέρος του νομοσχεδίου απαιτεί από τον αμερικανικό Στρατό να ενισχύσει τους δεσμούς του με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν και να βοηθήσει το νησί στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους.

Πιθανότατα σε απάντηση στις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ, το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...