Μέση Ανατολή

Στα ύψη η κόντρα Ισραήλ-Τουρκίας: Ανακοινώθηκαν αντιτουρκικά μέτρα στην Α.Ιερουσαλήμ - Το ύπουλο σχέδιο πίσω από την "προστασία" των Παλαιστινίων

Στα ύψη η κόντρα Τουρκίας και Ισραήλ μετά την λήψη σειράς μέτρων κατά της Τουρκίας τα οποία ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Yisrael Katz, για να εμποδιστούν "οι ανατρεπτικές ενέργειες του Ρ.Τ.Ερντογάν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που πλήττουν την εθνική ασφάλεια της χώρας" και μπορεί να πυροδοτήσουν μεγάλες εντάσεις στην περιοχή.

Η Τουρκία για τους Ισραηλινούς, ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αποτελεί έναν "μεγάλο εχθρό καθώς θέλει να μετατραπεί σε περιφερειακό ηγεμόνα"!

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1166063351107129351?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1166063351107129351&ref_url=https%3A%2F%2Fahvalnews.com%2Fisrael-turkey%2Fisrael-playing-dirty-game-measures-against-turkey-foreign-minister

Τουρκική αντίδραση

«Η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα λάβει μέτρα για να σταματήσει τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ένα "βρώμικο παιχνίδι" που παίζεται εγκαίρως για τις εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε στον Ισραηλινό ομόλογο του με το δικό του tweet λέγοντας ότι "ένα βρώμικο παιχνίδι παίζεται και πάλι στο Ισραήλ σε χρόνο των εκλογών".

Η αποτυχία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σχηματίσει συνασπισμό μετά τις εκλογές του Απριλίου σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί θα επιστρέψουν στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο αναφέρουν οι Τούρκοι εντάσσοντας αυτές τις ενέργειες σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

«Ένα βρώμικο παιχνίδι παίζεται και πάλι στο Ισραήλ την ώρα των εκλογών. Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από την υποστήριξη των Παλαιστίνιων αδελφών μας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης υπό κατοχή και την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού», γράφει με στόμφο ο Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα είναι επικριτή της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής πλευράς της Ιερουσαλήμ, η οποία θεωρείται πρωτεύουσα τόσο από την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει μεγάλο αριθμό έργων υποδομής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ άλλα σχέδια χρηματοδοτούνται από τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Διδάσκουμε τα παιδιά στην Ιερουσαλήμ μας [ότι] είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας», δήλωσε ο Μιρασίμιτ, που εδρεύει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα κοινωνικά μέσα τον Ιούνιο.

Η Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε σε άρθρο της αυτή την εβδομάδα ότι η χρόνια διείσδυση και χρηματοδότηση της τουρκικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει «ανησυχία» στο Ισραήλ,  καθώς η επιρροή της Τουρκίας στους Παλαιστίνιους κατοίκους της πόλης έχει αυξηθεί.

Πριν από ένα χρόνο, οι Times του Ισραήλ ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ σχεδίαζε κανονισμούς που θα περιόριζαν τις δραστηριότητες βοήθειας της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ.

Έτσι επιβεβαιωνόμαστε για παλιότερο άρθρο μας με το οποίο αναφέραμε ότι

Γιατί η περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι τόσο τρομερά σημαντική για την σημερινή ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν;

Η Τουρκία, υποστηρίζει σθεναρά την Χαμάς και έχει μια δυναμική παρουσία στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως φαίνεται από τις τουρκικές σημαίες που κουνούν οι Παλαιστίνιοι με κάθε ευκαιρία. Έχει τα δικά της επεκτατικά και ύπουλα σχέδια «αλώσεως» της κάτω από την «μύτη» των ισραηλινών.

Η επιρροή της μπορεί να φανεί ακόμη και στα τοπικά εστιατόρια ακόμα και στα καταστήματα ένδυσης, αναφέρει άρθρο ινστιτούτου μελετών.

Η τουρκική υποστήριξη στη Χαμάς εξηγεί επίσης την εμφάνιση των τουρκικών σημαιών μεταξύ των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην αντιπαράθεση τους με τους Ισραηλινούς στους φράχτες της Γάζας.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον μουσουλμανικό «τουρισμό» για να κερδίσει έδαφος στο Όρος του Ναού και σε άλλους ιερούς τόπους, με σκοπό να αναλάβει κάποια στιγμή τον έλεγχο αυτών των περιοχών.

Η σημερινή Τουρκία, υπό την επικίνδυνα «χαρισματική» ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνει σε πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής, σε λίγο και στα Βαλκάνια για τους δικούς της λόγους. Σε κάθε περιοχή όμως, φροντίζει να αναρτήσει την τουρκική σημαία.

Ωστόσο, η παρουσία της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ φαίνεται να είναι πιο δημόσια και εντυπωσιακή, διότι η πόλη αυτή είναι πιο σημαντική για την Τουρκία απ ​​’ό, τι άλλα μέρη της γης.

Ο λόγος έχει να κάνει με το μεγάλο τουρκικό ενδιαφέρον τόσο για την Γάζα όσο και για την Ιερουσαλήμ.

Η Γάζα κυβερνάται από την θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την Χαμάς, την οποία η Τουρκία ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό, με στόχο τον έλεγχο του μεγάλου και σημαντικού Τεμένους al-Aqsa που αποτελεί το δεύτερο ιερότερο μέρος του Ισλάμ.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συχνά το σλόγκαν «ότι θα σπάσει την πολιορκία στη Γάζα» για να εξαπλωθεί το μίσος στο Ισραήλ και να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα φυσικά ο ίδιος.

Η Τουρκία δραστηριοποιείται στην ανατολική Ιερουσαλήμ με διάφορους τρόπους, ο πιο επικίνδυνος από τους οποίους είναι η υποστήριξή της στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Η Τουρκία έχει ήδη δημιουργήσει μυστικά τη δική της διοίκηση στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Τι σημαίνει ότι ο ρόλος του «κυβερνήτη» της πόλης έχει ανατεθεί απλά σε έναν Ισραηλινό πολίτη όπως αναφέρουν οι Τούρκοι;

Με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κύριος εκπρόσωπός του, ο Σεΐχης Ικρύμα Σαμπρί, έχει ήδη φορέσει τα λευκά ιερατικά ρούχα που εκπροσωπούν το τουρκικό θρησκευτικό ίδρυμα.

Αν όμως αυτές είναι οι δράσεις των Τούρκων και του Σουλτάνου Ερντογάν στην ιερότερη πόλη της χριστιανοσύνης σε ένα κράτος όπως το Ισραήλ που διαθέτει μία από τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες, την Μοσάντ, μπορούμε να φανταστούμε τι πράττουν οι Τούρκοι στην Δυτική Θράκη, νότια Βουλγαρία, Βοσνία, Αλβανία, Σκόπια κά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ