Επιστήμη

ΣΟΚ! Εμφύτευσαν ανθρώπινους εγκεφάλους σε ρομπότ και τα έστειλαν στο διάστημα

Επιστήμονες ανέπτυξαν μικροσκοπικούς ανθρώπινους εγκεφάλους και τους "αγκίστρωσαν" σε ρομπότ και σαν να μην έφτανε αυτό, τους έστειλαν και στο διάστημα!

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συστάδες νευρικών κυττάρων που ονομάζονται μίνι-εγκέφαλοι αναπτύσσονται με τρόπους που οι επιστήμονες δεν πίστευαν στο παρελθόν ότι ήταν δυνατόν.

Τα οργανοειδή αυξήθηκαν από βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας  απ΄τον βιολόγο Alysson Muotri, προτού συσκευαστούν  και αποσταλούν στο διάστημα, όπου ο Muotri είπε στους The New York Times ότι πιθανότατα «αναπαράγονται σαν τρελοί».

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι τα οργανοειδή εκπέμπουν εγκεφαλικά κύματα - σύνθετα πρότυπα νευρικής δραστηριότητας - παρόμοια με αυτά των πρόωρων μωρών. Είναι ένα παράξενο εύρημα που θα μπορούσε να αναγκάσει τους επιστήμονες να επανεξετάσουν τους περιορισμούς των εργαστηριακών μικρο-οργάνων και τα ηθικά ζητήματα που τους περιβάλλουν.

Ο Muotri "αγκίστρωσε" τα μίνι-μυαλά σε ρομπότ σε σχήμα αράχνης για να διαβάσει τη νευρική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με τους NYT. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι οι επιστήμονες προσεγγίζουν την ικανότητα να παράγουν τουλάχιστον εν μέρει συνειδητή ζωή στο εργαστήριο - μια εξέλιξη που από καιρό ήταν λίγο περισσότερο από μια κερδοσκοπική ιστορία τρόμου στον τομέα.

"Όσο πιο κοντά φτάνουμε στο στόχο , τόσο πιο πιθανό να έχουμε έναν εγκέφαλο ικανό να αισθανθεί πόνο, αγωνία κλπ", δήλωσε στους NYT ο επικεφαλής επιστήμονας και πρόεδρος του Ινστιτούτου "Allen Brain" Christof Koch.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο περίπλοκος που οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαντεύουν κατά πολλές απόψεις για το πώς λειτουργεί. Αλλά αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Cell, υποδηλώνει ότι οι μίνι-εγκέφαλοι θα μπορούσαν να είναι πιο περίπλοκοι από ό, τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

"Υπάρχουν μερικοί από τους συναδέλφους μου που λένε,« Όχι, αυτά τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ συνειδητά », δήλωσε ο Muotri στο NYT. "Τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος."

Αν αυτά τα κύματα του εγκεφάλου είναι ένα σημάδι ότι τα οργανοειδή θα μπορούσαν να είναι ικανά για συνείδηση, οι νευροεπιστήμονες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό ηθικό δίλημμα - καθώς οι συνεχιζόμενοι πειραματισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν και να καταστρέψουν την αυτογνωσμένη ανθρώπινη ζωή. Αλλά ίσως να μην είμαστε ακόμα εκεί, είπε η βιολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Giorgia Quadrato, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

"Είναι εκπληκτικό. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά αν αυτό ήταν δυνατό", δήλωσε η Quadrato στους NYT, πριν διευκρινίσει ότι δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μίνι-εγκέφαλοι έφθασαν σε επίπεδα ανθρώπινης δραστηριότητας.

"Οι άνθρωποι θα πουν," Αχ, αυτά είναι σαν τους εγκεφάλους των πρόωρων βρεφών ", είπε. "Οχι δεν είναι."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ