Εκκλησία

Σοβαρή εξέλιξη! Έλληνες Μητροπολίτες συλλειτούργησαν με την νέα ουκρανική Εκκλησία

Δεύτερο σοβαρό ατόπημα του Μητροπολίτη Λαγκαδά μετά την παρουσία του στην Ουκρανία, αφού πριν από λίγες ημέρες μαζί και με άλλους Έλληνες Ιεράρχες συλλειτούργησαν σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ με αντιπροσωπεία της μη αναγνωρισμένης νέας εκκλησίας της Ουκρανίας στην χώρα μας αυτήν την φορά!

Υπενθυμίζεται πως μέσω του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το Νο2 της κανονικής εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Μπορισπολ Αντώνιος έχει προειδοποιήσει την Ελλαδική Εκκλησία πως αν αναγνωρίσει τον Επιφάνιο και την νέα εκκλησία, θα θεωρηθεί σχισματική!

Σύμφωνα λοιπόν με ρωσικά ΜΜΕ με στόχο τη δημιουργία στενότερων σχέσεων με ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας, μια αντιπροσωπεία της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όσο και ο Μητροπολίτης Επιφάνιος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αναμένουν ότι η Ελλαδική Εκκλησία θα είναι η πρώτη που θα αναγνωρίσει επίσημα την νέα εκκλησιαστική οντότητα στην Ουκρανία ως κανονική και αυτοκέφαλη Εκκλησία, παρόλο που η Ιεραρχία δεν έχει αποφανθεί!

Μια αναφορά για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στις 25-26 Ιουλίου δημοσιεύθηκε από τον επίσημο ιστότοπο της νέας ουκρανιής εκκλησίας (OCU) και της ελληνικής διάσκεψης Panorthodox Synod, αποκαλύπτοντας ότι αρκετοί  ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας είτε δέχτηκαν είτε ακόμη συλλειτούργησαν με τους Ουκρανούς μη αναγνωρισμένους.

Το δελτίο τύπου "της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας" αναφέρει σχετικά με το συλλείτουργο, αφού προηγουμένως έχει αναφερθεί στις επαφές της αντιπροσωπείας με τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμο και Νεαπόλεως Βαρνάβα:

"Στις 26 Ιουλίου 2019 η αντιπροσωπεία της  Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, στον Καθεδρικό Ναό της οποίας, στην πόλη του Λαγκαδά, φυλάσσονται ιερά λείψανα της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Εκεί πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με Αρχιερείς και κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Εκκλησιών Ελλάδος και Ουκρανίας. Η Αγία Παρασκευή είναι η ουράνια προστάτις αυτής της πόλεως γι’ αυτό η εορτή αυτή είναι ταυτόχρονα και η εορτή της πόλεως του Λαγκαδά. Ο προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας ήταν ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. Συλλειτούργησαν επίσης ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος (οι Μητροπόλεις Άρτης και Τρίκκης ανήκουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε διάκριση από τις λεγόμενες Νέες Χώρες), ο Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπος Τσερνοβτσί και Χοτίν κ. Γερμανός και άλλοι".  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...