Κόσμος

Ρωσία προς ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση νέων πυραύλων εκτός αν αναπτύξετε εσείς πρώτα

Μετά την τελική κατάρρευση και την επίσημη απόσυρση και από τις δύο πλευρές επί της Συνθήκης για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις (INF) στις αρχές του μήνα, εξέλιξη της οποίας είχαν προηγηθεί μήνες απειλών και αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ανάπτυξη νέων πυραύλων που απαγορεύθηκαν στο παρελθόν από τη συνθήκη, εφόσον η Ουάσιγκτον παρουσιάσει παρόμοια αυτοσυγκράτηση.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πραγματοποίησε τη δέσμευση αυτή κατά τη διάρκεια δηλώσεών του την Κυριακή. "Εμείς εξακολουθούμε να επιμείνουμε σε αυτό. Αν δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα στην Ευρώπη (που αναπτύσσονται από την Ουάσιγκτον), δεν θα κάνουμε τίποτα εκεί ", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, όπως ανέφερε το Reuters.

Αν και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μια την άλλη ότι παραβίασαν τη συνθήκη που υπογράφηκε το 1987 μεταξύ του Ρίγκαν και του Γκορμπατσόφ, ο Shoigu είπε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα προτρέψει να διατηρηθεί η πόρτα του διαλόγου ανοιχτή. «Μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου, συνεχίσαμε να ανοίγουμε πόρτες», σημείωσε.

"Εμείς διατηρούμε την πόρτα ανοιχτή. Εφόσον οι ΗΠΑ δεν αναπτύξουν τέτοια συστήματα στην Ευρώπη, δεν θα κάνουμε το ίδιο, και όσο δεν υπάρχουν αμερικανικοί πύραυλοι στην Ασία, δεν θα υπάρχουν και δικοί μας πύραυλοι στην περιοχή ", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε εκδώσει επίσημη πρόσκληση για εκπροσώπους των ΗΠΑ να παρακολουθήσουν μια ενημέρωση σχετικά με τον πυραύλο 9M729 στη Μόσχα, αλλά ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παρευρεθούν.

Το Novator 9M729 είναι ακριβώς ο πύραυλος που οι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον έχουν επικεντρώσει τον ισχυρισμό τους ότι η Μόσχα παραβίασε την Συνθήκη INF, δεδομένου ότι ο χερσαίος πύραυλος κρουζ πιστεύεται ότι έχει μια εμβέλεια που κυμαίνεται μεταξύ 500 χλμ. και 5.500 χλμ - καθιστώντας την παράνομη υπό τους όρους της συνθήκης.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο σημείωσε πρόσφατα ότι θέλει να αναπτύξει νέους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας κάπου στην Ασία ή στον Ειρηνικό. Στις αρχές Αυγούστου, μόλις μία ημέρα μετά το επίσημο τέλος του INF, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper δήλωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να αναπτύξει ενδιάμεσους σταθμούς συμβατικών πυραύλων στην περιοχή του Ειρηνικού "μέσα σε μήνες".

Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο ο Shoigu ανέφερε ειδικά την Ασία εκτός από την Ευρώπη στις παρατηρήσεις του λέγοντας: "... και όσο δεν υπάρχουν αμερικανικοί πύραυλοι στην Ασία, δεν θα υπάρχουν και δικοί μας πύραυλοι στην περιοχή".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές