Μέση Ανατολή

Ρουχανί προς ΗΠΑ: Οι χώρες του Περσικού Κόλπου μπορούν να θωρακίσουν την ασφάλεια της περιοχής


Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει την ίδρυση ενός διεθνούς συνασπισμού για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα στον Περσικό Κόλπο, εν μέσω των εντάσεων στις σχέσεις με το Ιράν.

Την αντίθεσή του με τα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, τονίζοντας ότι οι χώρες του Κόλπου μπορούν να θωρακίσουν την ασφάλεια στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για την προσέλκυση ξένων δυνάμεων, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια στον Κόλπο», επεσήμανε συγκεκριμένα ο Ρουχανί.

Ο ίδιος επεσήμανε, ακόμη, ότι οι χώρες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στον διάλογο και στην ενότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή δεν θα έχουν καμία χρησιμότητα για τις χώρες αυτές.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν ξεκίνησαν πέρυσι όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κλιμακώθηκαν φέτος.

Οι ΗΠΑ πρότειναν τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για την προστασία της ασφάλειας στη θάλασσα, καλώντας μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ