Κόσμος

«Ραγίζει» η συμμαχία Τουρκίας –Ρωσίας στην Συρία ενώ Τραμπ και Ερντογάν φέρονται να έγιναν «καλά φιλαράκια» -Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Όλα αλλάζουν πλήρως στο συριακό έδαφος μεταξύ Τούρκων και Ρώσων, ειδικά μετά τις υπόγειες και αυθαίρετες κινήσεις της Άγκυρας να «απλώσει» ξανά τους Τζιχαντιστές στην χώρα αυτή, με σκοπό να ελέγξει μεγάλη έκταση εδάφους , αλλά και να σκοτώσει Κούρδους, παρά την συμφωνία με την Μόσχα.

«Η Τουρκία έχει όλο και περισσότερους λόγους να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία, όπου η περίπλοκη κατάσταση έχει θέσει τη συμφωνία της με τη Μόσχα για την πρόληψη της σύγκρουσης στο Ιντλίμπ, σε σοβαρότατο κίνδυνο», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο αρθρογράφος του Habertürk Muharrem Sarıkaya, ο οποίος γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις στο Σαράι του σουλτάνου.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα προσπάθειες για την ίδρυση κοινού κέντρου επιχειρήσεων στην Τουρκία για την δημιουργία της προγραμματισμένης «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία.

Η χερσαία επέλαση όμως  των μπαρουτοκαπνισμένων συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο Ιντλίμπ,  έθεσαν την Τουρκία σε έναν τεράστιο κίνδυνο μιας νέας εισροής προσφύγων από την επαρχία αυτή που φιλοξενεί 3 εκατομμύρια ανθρώπους σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση στο Ιντλίμπ δείχνει ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Συρία έχουν αποκλίνει πολύ, επειδή η τεράστια  στήριξη της Μόσχας στη Δαμασκό διακινδυνεύει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει τα σύνορά της διατηρώντας το Ιντλίμπ ως ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Sarıkaya.

"Ο αριθμός των ζητημάτων που μπορούν να συμφωνήσουν οι δύο χώρες μειώνεται καθημερινά", δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος .

Η Άγκυρα και η Μόσχα το Σεπτέμβριο συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης κλιμάκωσης στο Ιντλίμπ για να αποτρέψουν πιθανή επίθεση των συριακών δυνάμεων ενάντια στην  τελευταία μείζονα εγκλωβισμένη πόλη. Η Τουρκία καθιέρωσε 12 παρατηρητήρια στην περιοχή, ελπίζοντας ότι μπορεί να ελέγξει το συριακό έδαφος.

Όλα όμως χάθηκαν  πριν μερικές ημέρες , όταν η  κυβέρνηση της Συρίας ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση-επέλαση στο Ιντλίμπ , αφού η οργάνωση  Tahrir al-Sham (πρώην Al Nusra) επικράτησε στην επαρχία και ξεκίνησε επιθέσεις σε γειτονικές περιοχές, παρά τις απαιτήσεις της Μόσχας προς την Τουρκία να  καθαρίσει από τη ζώνη αυτή από Τζιχαντιστές .

Οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χαν Σέικουν αυτή την εβδομάδα, αποκόπτοντας αποτελεσματικά τα τουρκικά στρατεύματα στην  στρατιωτική θέση κοντά στην πόλη Morek, 70 χιλιόμετρα (45 μίλια) στο εσωτερικό της Συρίας.

«Η συμφωνία για την Ιντλίμπ,  η οποία βοήθησε τόσο τη Ρωσία όσο και την Τουρκία να εξοικονομήσουν  χρόνο, δρώντας ουσιαστικά  ως  ασπιρίνη, χαλαρώνοντας την κρίση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τελικά συνέβη αυτό που αναμενόταν  εμβαθύνοντας  το πρόβλημα», δήλωσε ο Sarıkaya.

«Η συριακή τραμπάλα άλλαξε και πάλι θέσεις. Ενώ οι ευκαιρίες συνεργασίας έχουν αυξηθεί στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη όπου κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν μειωθεί σε μέρη όπου κυριαρχεί η  Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος .

Ο Σαρίκαγια δήλωσε ότι η  τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου 2019  ενδέχεται να μην επιλύσει τα εντελώς διαφορετικά συμφέροντα της Μόσχας και της Άγκυρας.

Αυτές οι προοπτικές όμως μας βάζουν σε βαθιές σκέψεις για τις προθέσεις  της Δύσης και του ΝΑΤΟ στο  Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο,  διότι μετά την πιθανότατη  επαναπροσέγγιση Τούρκων και Αμερικανών, ο χαμένος της υπόθεσης θα είναι και πάλι η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να  πιεστεί από τους «συμμάχους» , για να δώσει και πάλι στους Αγαρηνούς Τούρκους πολλά και διάφορα από αυτά που ζητά ο Ερντογάν.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά της Τουρκίας στα 18 ελληνικά νησιά, στην Σαμοθράκη, σε μειονότητες σε Ρόδο και Κω , στην κατάσταση των μειονοτικών σχολείων στην Δυτική Θράκη και πολλά άλλα.

Εκτιμούμε ότι οι «σύμμαχοι μας» θα τους  βοηθήσουν όσο μπορούν σε όλα  αυτά, πιέζοντας πιθανόν και πάλι την ελληνική κυβέρνηση...αφόρητα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...