Πατριαρχεία

π. Πατριάρχης Ειρηναίος: Έτοιμα τα διπλωματικά έγγραφα για να ταξιδέψει στην Ελλάδα

Τα διπλωματικά έγγραφα, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, είναι έτοιμα, όμως ο ίδιος αρνείται να τα παραλάβει, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Η παράδοση των εγγράφων δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του ενδιαφερόμενου και την υπογραφή του σχετικού εντύπου της Προξενικής Αρχής της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα.

Υπενθυμίζεται ότι επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για το εν λόγω ζήτημα με τον πρώην Πατριάρχη Ειρηναίο, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος, σε απάντηση τής από 24ης Ιουλίου επιστολής του Πατριάρχη Θεοφίλου, παρακαλούσε για την κατανόησή του και εξέφρασε τη συγγνώμη του διότι «διέλαθε της σκέψεως εν τω κυκεώνι των προβλημάτων» να ζητηθεί η άδεια του Πατριαρχείου προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια προς τον αδελφό μας Ειρηναίο για την περίθαλψη της υγείας του.

Στην επιστολή του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον για την υγεία του σεβαστού προκατόχου του Πατριάρχη παραμένει αδιάπτωτο και, γι’ αυτό το λόγο, η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών εμμένει στην προθυμία της να πράξει οτιδήποτε απαιτούν οι παρούσες ανάγκες για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Παρασκευή 9 Αυγούστου δέχθηκε στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος υπογράμμισε στον Μακαριώτατο ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου κινούνται γοργά για τη διάθεση των απαραίτητων διπλωματικών εγγράφων στον Ειρηναίο, ώστε να μπορέσει να έλθει στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν.

Ποιος ειναι ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος

Ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος Α΄ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) , γεννήθηκε στις 17 Απρίλιου του 1939 στη Σάμο.

Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα και επί χρόνια υπηρέτησε ως Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος – Αρχιμανδρίτης το 1965.

Στις 29/3/1981 εξελεγει Μητροπολίτης Ιεραπόλεως. Από το 1979-2001 διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα.

Υστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών, ανέφερε το Wikipedia και πρόσθετε: Ο Ειρηναίος εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων στις 13 Αυγούστου 2001 με 7 ψήφους σε σύνολο 17.

Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί.

Στις 24 Μαΐου 2005 συγκλήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη η οποία διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε το θρόνο σε χηρεία.

Καθώς ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη), η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών. Κατόπιν αυτού (έως τις 25 Ιουλίου 2019) αποκαλείται από την ορθόδοξη εκκλησία μοναχός Ειρηναίος .

Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...