Κόσμος

Πόσες φορές μπορεί να πιάσει ένας ψαράς σπάνιο μοβ αστακό;

Ο John McInnes ψαράς στο Maine των ΗΠΑ έπιασε τον περασμένο μήνα έναν σπάνιο αστακό χρώματος… μοβ κοντά στο Πόρτλαντ.

Το γεγονός αυτό θα ήταν από μόνο του αξιομνημόνευτο, αλλά ο McInnes είπε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που πιάνει τον συγκεκριμένο αστακό.

«Τον πιάσαμε πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ήταν πολύ μικρός για να τον κρατήσουμε, και μετά τον πιάσαμε και πάλι περίπου ενάμιση μίλι μακριά από το σημείο που τον είχαμε αφήσει», δήλωσε ο McInnes, σχολιάζοντας ότι “δεν πήγε πολύ μακριά”

Αυτή τη φορά, ήταν αρκετά μεγαλύτερος για να επιστραφεί στη θάλασσα, αλλά McInnes ξεκαθαρίζει ότι ο μοβ αστακός δεν θα καταλήξει σε κάποιο πιάτο. Για την περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, ο μοβ αστακός θα γίνονταν κόκκινος εάν συναντούσε βραστό νερό.

Ο αστακός έχει ένα έντονο μοβ- μπλε -ροζ κέλυφος που τον κάνει να ξεχωρίζει δραματικά από τους καφετί συγγενείς του.

Ο McInnes κρατάει τον ιδιαίτερο αστακό σε μια δεξαμενή και ελπίζει να τον δωρίσει σε κάποιο ενυδρείο.

Οι περισσότεροι αμερικανικοί αστακοί έχουν σκούρο γαλαζοπράσινο έως πρασινοκαφέ κέλυφος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αστακών στο Πανεπιστήμιο του Maine.

Μια σπάνια γενετική ανωμαλία προκαλεί την δημιουργία μιας πρωτεΐνη που με τη σειρά της προκαλεί το ασυνήθιστο χρώμα στο κέλυφος, όπως το μπλε, το κίτρινο ή το πορτοκαλί. Αστακοί με τέτοια χρώματα είναι πολύ σπάνιοι, ενώ κινδυνεύουν και περισσότερο από τους θηρευτές τους λόγω ακριβώς των φωτεινών τους χρωμάτων .

Σπανιότερος από όλους είναι ο λευκός αστακός ή αστακός αλμπίνο, ο οποίος απαντάται σε συχνότητα 1 στα 100 εκατομμύρια αστακούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ