Κόσμος

Προέλαση του Συριακού Στρατού στη Χάμα: Οι Ρώσοι φυγαδεύουν τους Τούρκους & ο SAA πανηγυρίζει - Κάλεσμα Κούρδων για συνεργασία με Δαμασκό

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) κατόρθωσε να καταλάβει τη βόρεια Χάμα, η οποία βρισκόταν υπό κατοχή των υποστηριζόμενων από την Τουρκία μαχητών, θέτοντας τέλος στην μακρά παρουσία του Jaysh Al-Izza στην κυβέρνηση.

Μόλις οι τελευταίοι μαχητές έφυγαν από την περιοχή, ο Συριακός Αραβικός Στρατός μεταφέρθηκε γρήγορα στις πόλεις Kafr Zita, Al-Latamnah, Latmeen, Lahaya και Morek.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ο SAA αποκάλυψε μια σειρά από σήραγγες και σπηλιές που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές για να αναζητήσουν κάλυψη από αεροπορικές επιδρομές και να επιτελέσουν επιθέσεις εναντίον του κυβερνητικού στρατού.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, ο συριακός στρατός παγίδεψε και κατέστρεψε μια σήραγγα στις, ελεύθερες πλέον, βόρειες περιοχές του κυβερνείου Χάμα:

https://www.youtube.com/watch?v=ZgcqpFVTPRk

Μετά την κατάληψη των θέσεων των τζιχαντιστών στο βόρειο Χάμα, ο Συριακός Στρατός έχει μεταφέρει τις δυνάμεις του στο μέτωπο Ta'manah στο νότιο Ιντλίμπ, όπου αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα επίθεση για να καταλάβει την πόλη τις επόμενες μέρες.

Ο συριακός στρατός έχει ήδη καταλάβει τα περισσότερα από τα στρατηγικά σημεία νότια του Ta'manah. Ωστόσο, η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Hay'at Tahrir Al-Sham και των Rouse the Believers.

Οι εν λόγω ομάδες τζιχαντιστών είχαν αντισταθεί σθεναρά στις προηγούμενες προσπάθειες του Συριακού Αραβικού Στρατού να καταλάβει την Ta'manah, αλλά χωρίς τον έλεγχο του υψώματος-"κλειδιού" Tal Tari, οι μαχητές δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα.

Οι Κούρδοι ζητούν συνεργασία με τη Δαμασκό - Σχηματίζεται αντιτουρκικό μέτωπο

Ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας σε διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Kurdistan24 και άλλων αραβικών μέσων, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία ενός ενιαίου αντιτουρκικού μετώπου στην βόρεια Συρία.

Επικαλούμενο τον επικεφαλής διοικητή του SDF Mazlum Abdi, το Kurdistan24 ανέφερε ότι η ομάδα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ ήταν ανοιχτή σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς οι προηγούμενες συνομιλίες τερματίστηκαν χωρίς κάποια συμφωνία.

"Καλούμε τη Δαμασκό να διαπραγματευτεί με εκπροσώπους της κουρδικής αυτοδιοίκησης και του SDF και να δώσει προτεραιότητα σε μια πολιτική λύση, αναγνωρίζοντας την αυτοδιοίκηση και τα δικαιώματα του κουρδικού λαού στη Συρία", ανέφερε ο διοικητής του SDF.

Σύμφωνα με το Kurdistan24, ο διοικητής του SDF δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν την οικοδόμηση μιας νέας ελεύθερης Συρίας.

«Είμαστε εδώ για να θέσουμε τα θεμέλια της στρατιωτικής δράσης μας για να προστατέψουμε τις περιοχές μας στην μετα-Ισλαμικού Κράτους περίοδο  και να διαδώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και σε όλη τη Συρία».

Ο διοικητής του SDF έθιξε επίσης το ζήτημα της Αφρίν, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό τον παράνομο έλεγχο του τουρκικού στρατού και των ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα,

"Επιβεβαιώνουμε ότι η Αφρίν είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ μας και της Τουρκίας", δήλωσε ο διοικητής. "Η επιστροφή της Αφρίν στους ανθρώπους της είναι ένα από τα βασικά αιτήματά μας. Χωρίς αυτό, δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία".

Οι Ρώσοι "κρατάνε" τους Τούρκους στη ζωή

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία μετέφερε τις δυνάμεις της σε περιοχή που βρίσκεται τουρκικό παρατηρητήριο, βόρεια του κυβερνείου Χάμα. Σύμφωνα με στρατιωτική έκθεση, αναπτύχθηκαν κοντά στα τουρκικά παρατηρητήρια για να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ των τουρκικών και συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία φωτογραφήθηκε από τοπικούς δημοσιογράφους την Κυριακή καθώς αναπτυσσόταν στις θέσεις της γύρω από τουρκικό παρατηρητήριο.

Με λίγα λόγια, οι Ρώσοι αποτελούν το μοναδικό "μαξιλάρι" ασφαλείας των Τούρκων στη Συρία, και στέκονται ανάμεσα στις θέσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της απόλυτης αιματοχυσίας.

Το τουρκικό καθεστώς έχει αρνηθεί να αποσυρθεί από τις εν λόγω θέσεις, ωστόσο η στρατιωτική παρουσία του στο Morek δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτές έχουν περικυκλώσει πλήρως τις δυνάμεις της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές