Τεχνολογία

"Πλάτων": Η πλατφόρμα Έλληνα ερευνητή για την προώθηση έξυπνων διαλογικών συστημάτων της Uber

Τα έξυπνα διαλογικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους έξυπνους προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς (τύπου Siri ή Cortana), που τείνουν να γίνουν απαραίτητοι στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μία ομάδα ερευνητών του Τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης της αμερικανικής Uber, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον Αλέξανδρο Παπαγγελή, ανέπτυξε μία νέα πλατφόρμα, με την ονομασία «Πλάτων» (Plato Research Dialogue System), που διευκολύνει τη δοκιμή, την αξιολόγηση και τη βελτίωση των νέων αλγορίθμων, στους οποίους βασίζονται αυτά τα έξυπνα διαλογικά συστήματα, καθώς και των ίδιων των συστημάτων.

Με τη βοήθεια του Plato, οι ερευνητές μπορούν να αναπτύσσουν και να εκπαιδεύουν νέα συστήματα διαλόγου (AI agents), ακόμη και αν οι χρήστες τους δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία σε αυτό το πεδίο.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να δημιουργηθούν τέτοιες πλατφόρμες για γενική ή πιο εξειδικευμένη χρήση, όπως οι Olympus, PyDial, ParlAI, Virtual Human Toolkit, Rasa, DeepPavlov, ConvLab κ.ά. Οι περισσότερες, όμως, έχουν διάφορα μειονεκτήματα, όπως προϋποθέτουν ότι οι χρήστες είναι εξοικειωμένοι με τον κώδικα προγραμματισμού της συγκεκριμένης πλατφόρμας, η πλατφόρμα είναι πολύ περιορισμένη στη στόχευση της ή απαιτεί άδεια χρήσης.

Η νέα ευέλικτη πλατφόρμα Plato, που παρουσιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Παπαγγελή σε ένα μάθημα που δίδαξε τον Ιούλιο σε ένα θερινό σχολείο στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ξεπερνά αυτές τις δυσκολίες και μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν, να εκπαιδευτούν και να αξιολογηθούν κάθε είδους έξυπνα διαλογικά συστήματα.

Υποστηρίζει αλληλεπιδράσεις της μηχανής με τους ανθρώπους μέσω ομιλίας, κειμένου ή δομημένης πληροφορίας, καθώς επίσης διάφορες αρχιτεκτονικές διαλόγου.

Ο Αλέξανδρος Παπαγγελής σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Εργάστηκε αρχικά στο ερευνητικό κέντρο της Toshiba στο Κέιμπριτζ και σήμερα είναι ανώτερος ερευνητής στην ομάδα διαλογικής τεχνητής νοημοσύνης της Uber στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ