Ελληνοτουρκικά

Παυλόπουλος: Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει ο ΠτΔ από την Κίσσαμο

Κατά την επίσκεψή του στην Κίσσαμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε ένα μήνυμα προς της Τουρκία. "Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική που επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους γείτονές της, όμως η καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου" τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από την Κίσσαμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κισσάμου. Παράλληλα αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη.

Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε την Τουρκία να τηρεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ για τον μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη τον χαρακτήρισε κορυφαία μορφή της Ορθοδοξίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε ακόμα για την «αδιάλειπτη και αρμονική συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας, από την αφετηρία της δημιουργίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους ως σήμερα κάτι που όπως τόνισε «συνιστά ιστορική αλήθεια» και υπογράμμισε ότι η ιστορία δεν αναθεωρείται.

Απευθυνόμενος προς την Άγκυρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε:

«Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα, λοιπόν, να υπενθυμίσω προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως δε προς τη γείτονα Τουρκία – και, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, από εδώ, τη λεβεντογέννα Κρήτη – ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική που επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους γείτονές της.

Αλλά, η καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το διεθνές δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την επικράτεια και τα σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την επικράτεια και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου είναι το δίκαιο το θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Και αυτό το δίκαιο της θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 – όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω – είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, που δεσμεύουν όλους.

Κατόπιν τούτου, κωδικοποιώ αυτά που είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια:

Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, να σεβασθούν τα σύνορα, το έδαφος την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε πως σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση:

«Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι.

Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και τη συμπαράστασή τους. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς τη γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον.

Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους» τόνισε ο ΠτΔ.

Στις εκδηλώσεις στην Κίσσαμο το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης