Πολιτική

Πέντε πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζατε για τη Σαντορίνη

Γνωστή σε όλο τον κόσμο για το παραμυθένιο της ηλιοβασίλεμα, η Σαντορίνη ή Θήρα συμπεριλαμβάνεται μέσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών.

Το «ηφαιστειακό» νησί, με τα υπόσκαφα σπίτια, τις ασβεστωμένες αυλές, τα διάφανα νερά και την τεράστια ιστορία, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα νησιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος. Αν δεν σας έχει δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθείτε το νησί των… ερωτευμένων ή δεν έχετε βρει ακόμη αρκετούς λόγους για να το επισκεφθείτε, παρακάτω έχουμε καταγράψει τους 5 πιο βασικούς!

Η Καλντέρα της Σαντορίνης είναι η μόνη κατοικημένη σε όλο τον κόσμο Καλντέρα, που στα ισπανικά μεταφράζεται σε «καζάνι», είναι το έδαφος που σχηματίζεται έπειτα από μία ηφαιστειακή έκρηξη από το τμήμα του ηφαιστείου το οποίο υποχωρεί ή καταστρέφεται. Κάπως έτσι προέκυψε και η διάσημη Καλντέρα της Σαντορίνης μετά τη μινωική έκρηξη το 1613π.Χ. Κανένα άλλο ηφαιστειογενές έδαφος στον κόσμο δεν έχει κατοικηθεί πέρα από αυτό. Εκεί μάλιστα βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά και πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού, το βραβευμένο Grace Santorini.

Είναι κορυφαίος winetasting προορισμός

Έπειτα από την ηφαιστειακή έκρηξη, το υπέδαφος της Σαντορίνης απέκτησε μοναδικές ιδιότητες που ευδοκιμούσαν στην παραγωγή αμπελιών και κρασιού. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας κάνοντας μία περιήγηση στα τοπικά οινοποιεία αφού πρώτα όμως επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου Κουτσογιαννόπουλου για μία σύντομη ιστορική αναδρομή. Όχι μόνο θα ενημερωθείτε για την ιστορία της αμπελουργίας και των εμβληματικών ετικετών που παράγει το νησί, αλλά θα μάθετε τα πάντα γύρω από την τεχνική της χαμηλής καλλιέργειας που προστατεύει τους αμπελώνες από τους δυνατούς ανέμους του Αιγαίου.

Έχει μία από τις πιο μοντέρνες… αρχαίες πόλεις

Κάτι που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν για τη Σαντορίνη είναι πως εκεί βρίσκεται μία από τις πιο… σύγχρονες αρχαίες πόλεις του κόσμου. Το Ακρωτήρι, γνωστό και ως «Μινωική Πομπηία» χτίστηκε περίπου το 17ο αιώνα και υπήρξε μία περιοχή αξιοθαύμαστη για τα πολυώροφα πέτρινα κτήριά της και τις αριστοτεχνικές της τοιχογραφίες. Μάλιστα, φημολογείται πως ο Πλάτωνας από εκεί εμπνεύστηκε την «Ατλαντίδα». Μετά από αυτό το «ιδιωτικό» ταξίδι στο… παρελθόν, μπορείτε να συνεχίσετε την ξενάγησή σας στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

Έχει τις πιο «χρωματιστές» παραλίες

Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα πρέπει να ξέρετε για το νησί, είναι πως μία ημέρα είναι αρκετή για να θαυμάσετε από κοντά την πολυμορφία των μοναδικών ακτών της Σαντορίνης! Οι μαύρες και κόκκινες αμμουδιές της, παράγωγα της τότε έκρηξης, είναι ένα απερίγραπτο θέαμα που δεν συναντάμε συχνά. Το Ακρωτήρι, η Περίσσα και ο Περίβολος είναι μερικές μόνο αυτές. Εκτός από ατελείωτο κολύμπι, βουτιές και ηλιοθεραπεία, μπορείτε να τολμήσετε και κάποια από τις θαλάσσιες δραστηριότητες που παρέχονται για τους επισκέπτες.

Εκεί διοργανώνεται ένα από τα πιο «λαμπερά» φεστιβάλ

Αν δεν έχει τύχει να ακούσετε για το «Ifestia Festival» να σας ενημερώσουμε πως είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές διοργανώσεις που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τυχαία μέσα στη δεκαετία του ’90 και έκτοτε μαζεύει χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο. Πέρα από τα ανεπανάληπτα πυροτεχνήματα που «κόβουν» την ανάσα και σκάνε αναπάντεχα με φόντο τον νυχτερινό μεσογειακό ουρανό, το φεστιβάλ περιλαμβάνει, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις που διοργανώνονται για να μας «βάλουν» στο κλίμα λίγες μέρες πριν τη μεγάλη… έκρηξη!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ