Κόσμος

Πάρτυ διαφθοράς σε ΟΗΕ και ΜΚΟ στην ρημαγμένη Υεμένη! “Νεκρές” συνειδήσεις σκοτώνουν νεκρές ψυχές...

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Δεν τους έφταναν οι βόμβες και το ποτάμι αίματος, δεν τους έφθαναν οι ασθένειες και η πείνα, τώρα στην Υεμένη έχουν να αντιμετωπίσουν και την διαφθορά των υπαλλήλων της ανθρωπιστικής βοήθειας!!

Το δράμα σε εκείνη την γωνιά του πλανήτη δεν έχει τέλος! Και είναι πράγματι φρικαλέο πως “νεκρές” συνειδήσεις έχουν οδηγήσει με την ίδια συχνότητα με τα όπλα σε τόσες χιλιάδες νεκρές ψυχές και αμέτρητα ζωντανά φαντάσματα σε μια χώρα που μαστίζεται από την διαμάχη των Χούτι με την συμμαχία των Σαουδαράβων, των Ηνωμενών Αραβικών Εμιράτων και των υπολοίπων που στρατεύθηκαν μαζί τους, είτε άμεσα, είτε έμμεσα όπως η Δύση που τους προμηθεύει τα όπλα του ολέθρου.

Το Associated Press αποκάλυψε έρευνα του ΟΗΕ σε δεκάδες υπαλλήλους που κατηγορούνται για διαφθορά. Στην Υεμένη πάντως πιστεύουν ότι αυτό είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου!

Αναλυτικότερα, λοιπόν, καθώς μια έρευνα για φερόμενη διαφθορά στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στην Υεμένη κατακλύζει τα διεθνή πρωτοσέλιδα, οι πολίτες της χώρας λένε κάτι τέτοιο δεν τους εκπλήσσει στο παραμικρό και πιστεύουν ότι η διαφθορά του οργανισμού βοήθειας είναι πλέον συνηθισμένη στη χώρα.

Τη Δευτέρα, το Associated Press ανέφερε ότι πάνω από δώδεκα εργαζόμενοι του ΟΗΕ κατηγορήθηκαν ότι επωφελήθηκαν από τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που προορίζονταν για την Υεμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) διερευνούν τους ισχυρισμούς ότι εργαζόμενοι προσελήφθησαν ως προσωπικό χωρίς προσόντα για υψηλόβαθμα καθήκοντα με γρήγορες δεκάδες αόριστες συμβάσεις και κατέληξαν με εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ενώ οι δωρεές φαρμάκων και καυσίμων εξαφανίστηκαν.

Ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Sanaa φέρεται να έχει προσλάβει φοιτητή πανεπιστημίου και το μόνο καθήκον του ήταν να φροντίσει τον σκύλο του!!!

Το εύρος της υποτιθέμενης διαφθοράς που περιγράφεται στην έκθεση είναι απίστευτο για μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού εκλιπαρεί για κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μιλώντας στο Middle East Eye ο Hamid al-Baday, κάτοικος της Sanaa, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ενδημική διαφθορά στην κοινότητα βοήθειας της Υεμένης έχει αυξηθεί σταθερά από το 2015, όταν άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των διεθνών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ο Baday είναι δάσκαλος, αλλά όπως και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχει λάβει κανονικό μισθό από τον Αύγουστο του 2016 και βασίζεται στην επισιτιστική βοήθεια. Είναι μέλος μιας ομάδας της Υεμένης που ξεκίνησε μια εκστρατεία, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια από τις υπηρεσίες βοήθειας.

"Οι περισσότερο κάτοικοι στην Υεμένη έχουν τρομερή ανάγκη για φαγητό και μόνο υπάλληλοι και βοηθοί απολαμβάνουν τη ζωή τους καθώς λαμβάνουν μισθούς σε δολάρια ΗΠΑ επιπλέον της διαφθοράς εντός των οργανώσεων", δήλωσε.

"Εάν τα δισεκατομμύρια αυτά έφθαναν για τους άπορους, δεν θα είχε κανένας την ανάγκη στην Υεμένη αλλά φτάνουν στα χέρια των ανθρωπιστών".

Τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση του AP, οι έρευνες των Ηνωμένων Εθνών σταμάτησαν από τους Houthis όταν στελέχη του οργανισμού προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο τηςSanaa με φορητούς υπολογιστές και εξωτερικούς δίσκους που πιστεύεται ότι περιείχαν αποδείξεις δωροδοκίας στο γραφείο της Υεμένης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ισχυρίζονται ότι οι Houthis ελέγχουν τόσο πολύ το έργο των υπηρεσιών βοήθειας του ΟΗΕ και των διεθνών ΜΚΟ, ώστε κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης των Houthi.

Το έργο τους επιβλέπει η Εθνική Αρχή Διαχείρισης και Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Ανάκτησης Καταστροφών (NAMCHA), που εδρεύει στη Sanaa.

Ένας υπάλληλος βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε στο Middle East Eye, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι ενώ οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε δωρεές από το 2015, οι Houthis εμποδίζουν αυτά τα χρήματα να φτάσουν σε άπορους ανθρώπους.

"Η Houthi NAMCHA παρακολουθεί όλα τα έργα και δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε κανένα έργο μέχρι να συμφωνήσει η NAMCHA και πολλές φορές η NAMCHA επιβάλλει έργα και τα INGOs συμφωνούν", δήλωσε.

“Η NAMCHA”, πρόσθεσε η πηγή, “έχει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια, το προσωπικό, τους προϋπολογισμούς, τα κινήματα και όλα όσα σχετίζονται με το έργο των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και της INGO”.

"Εργαζόμαστε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Houthi και σίγουρα οι Houthis γνωρίζουν τα πάντα. Η διαφθορά συμβαίνει παντού, όχι μόνο στις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Αλλά οι Χούτι δεν την αντιμάχονται”, πρόσθεσε η πηγή. "Αν δεν το καταπολεμούν, αυτό σημαίνει ότι εμπλέκονται σε αυτό."

Τον Ιούνιο, διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και των Χούτι σχετικά με την ανησυχία του οργανισμού ότι τα τρόφιμα δεν φτάνουν σε όσους στην Υεμένη τα χρειάζονται.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανέστειλε εν μέρει το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στη Sanaa, επηρεάζοντας περίπου 850.000 άτομα. Την Κυριακή, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που επέτρεψε την άρση της αναστολής.

Ο εργαζόμενος που έκανε τις αποκαλύψεις συνέχισε:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διεθνείς ΜΚΟ είναι οι κύριοι πόροι εισοδήματος για τους Houthis καθώς πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και τέλη για το NAMCHA, έτσι ώστε δεν είναι ηλίθιοι για να σταματήσουν ένα σημαντικό πόρο εισοδήματος", δήλωσε ο εργαζόμενος της βοήθειας.

Οι αποκαλύψεις της έρευνας του ΠΟΥ έρχονται τρεις μήνες αφότου οι ακτιβιστές της Υεμένης, ξεκίνησαν μια online εκστρατεία με τίτλο "Πού είναι τα χρήματα", ζητώντας από τους οργανισμούς να παρέχουν οικονομικές αναφορές για το πώς δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ΟΗΕ ανταποκρίθηκε με μια διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Ελέγξτε τα αποτελέσματά μας» που δείχνει προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Υεμένη, αλλά χωρίς οικονομικές εκθέσεις.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη είναι από τις χειρότερες στον κόσμο. Από τα 30,5 εκατομμύρια άτομα, 24 εκατομμύρια χρειάζονται κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας ή βοήθειας προστασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...