Αθλητισμός

Ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Αγιαξ έμεινε όρθιος με 2-2 και παίζει... τα ρέστα του στην Ολλανδία! (βίντεο)

Κοίταξε στα μάτια τον Άγιαξ αλλά στάθηκε άτυχος ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Τρίτης στην Τούμπα, όπου το ματς έληξε τελικά ισόπαλο με σκοτ 2-2. 

Πλέον, σε μια εβδομάδα στο Άμστερνταμ ο ΠΑΟΚ ψάχνει την υπέρβαση και την τέλεια εμφάνιση, η οποία θα του χαρίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Βέβαια, ο Άγιαξ είναι αυτός που έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα πρόκρισης και οι Θεσσαλονικείς αναζητούν την οποιαδήποτε νίκη για να προκριθουν στα πλέι οφ του Champions League.

Μεγάλο ματς από τον Ελ Καντουρί, που έβγαλε τρεξίματα και ποιότητα και έδειξε πως η θέση του είναι αυτή του εσωτερικού μέσου, ενώ και ο Μπίσεσβαρ έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Τρομερός ο Ζίγιεκ για τον Άγιαξ, ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου, με τους Ταλιαφίκο, Τάντιτς να ανεβαίνουν στην επανάληψη και να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του Πασχαλάκη.


Το ματς

Με το κλασικό 4-4-1-1 παρέταξε τον ΠΑΟΚ ο Άμπελ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός είδε τον Ελ Καντουρί να είναι έτοιμος και τον έριξε στην... μάχη, ενώ κατά τα 10/11 η ενδεκάδα του «δικέφαλου του βορρά» αποτελούνταν από παίκτες του περσινού ρόστερ.

Ο Πασχαλάκης ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Γιαννούλη να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας. Εσίτι, Eλ Καντουρί το δίδυμο στα χαφ, με τους Ζαμπά και Μπίσεσβαρ να παίζουν στα δύο άκρα. Ο Πέλκας είχε ελεύθερο ρόλο πίσω από μοναδικό προωθημένο Άκπομ.

Από την άλλη μεριά, ο Έρικ Τεν Χάαγκ κατέβασε τον Άγιαξ ως συνήθως με αυτό το κλασσικό και φουλ επιθετικό 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ονάνα, με τους Φέλτμαν, Σερς, Μαρτίνες, Ταλιαφίκο στην τετράδα της άμυνας. Μπλιντ, Φαν ντε Μπέεκ και Μαζραουί η τριπλέτα στον άξονα, με τους Ζίγιεκ και Τάντιτς να πλαισιώνουν τον Ντόλμπεργκ στην επίθεση.

Με την... βοήθεια του Γιαννούλη το πρώτο γκολ του Άγιαξ

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο παιχνίδι με σκοπό να δώσει χώρο και την μπάλα στους φιλοξενούμενους, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Άγιαξ και πήρε αρκετά μέτρα. Αυτό έδωσε και την ευκαιρία στους παίκτες του Τεν Χάαγκ να κερδίσουν το φάουλ από το οποίο προήλθε και το γρήγορο γκολ των Ολλανδών, με τον «βαρύ» Εσίτι να ανατρέπει τον Μαζράουι και τον Ζίγιεκ να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πλάγια, έχοντας και την... βοήθεια του Γιαννούλη που βρήκε λίγο την μπάλα με το κεφάλι.

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να απαντήσουν άμεσα και είχαν ένα ξέσπασμα στο επόμενο πεντάλεπτο αλλά τα χαλούσαν στην τελική προσπάθεια, με τον Ζίγιεκ να απειλεί ξανά τον Πασχαλάκη στο 18’ αλλά ο Έλληνας πορτιέρε «έβγαλε» το σουτ του Μαροκινού που είχε κοντράρει στον Βαρέλα.

Τα λεπτά περνούσαν και ο ρυθμός έπεφτε. Με τον Ελ Καντουρί να κάνει εξαιρετικό ματς τακτικά και να βοηθά στην ανάπτυξη, ο ΠΑΟΚ άρχισε να γίνεται πιο επιθετικός. Ο Μπίσεσβαρ ανέβαζε την απόδοσή του και προσπαθούσε να... τραβήξει τους συμπαίκτες του μπροστά και από τα δικά του πόδια ξεκίνησαν τα δύο γκολ των Θεσσαλονικιών που κατάφεραν να φέρουν «τούμπα» το σκορ πριν το ημίχρονο.

Η ισοφάριση και το προβάδισμα για τον ΠΑΟΚ

Αρχικά, στο 32ο λεπτό οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν ταχύτατα στην κόντρα, με τον Μπίσεσβαρ να κρατάει όσο πρέπει την μπάλα και να ανοίγει στον Γιαννούλη που είχε κάνει το όβερλαπ. Αυτός γύρισε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο την μπάλα και ο Άκπομ με πλασέ στην κίνηση, δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Ονάνα (1-1).

Η ομάδα του Φερέιρα είχε φτάσει στην ισοφάριση, οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν αιφνιδιασμένοι, ενώ ο Τεν Χάαγκ προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή ακριβώς μετά το 1-1 αφού ο Ντόλμπεργκ δεν μπορούσε να συνεχίσει, δίνοντας τη θέση του στον Χούντελααρ. Ο ΠΑΟΚ είχε διαβάσει τις αδυναμίες του Άγιαξ και χτυπούσε εκεί.

Και κάπως έτσι, πήρε το προβάδισμα στο ματς στο 39ο λεπτό όταν ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε το φάουλ στην «καρδιά» της αντίπαλης άμυνας, με τον Μάτος να πατάει γερά και να... καρφώνει τους Ολλανδούς (2-1). Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν ξεκάθαρα εκτός ρυθμού και το πλάνο τους δεν λειτουργούσε εύκολα και πλέον μετά την φυγή των Ντε Λιχτ, Ντε Γιονγκ και Σένε είχε χάσει το καλό build-up από την άμυνα και την σίγουρη κατοχή της μπάλας.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη φάση για τον ΠΑΟΚ αλλά ο Πέλκας από πλεονεκτική θέση δεν κατάφερε να βρει στόχο!

Με μεγάλη ευκαιρία για τον Άγιαξ ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Μετά την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, ο Ταλιαφίκο έκανε το γύρισμα στο σημείο του πέναλτι αλλά ο Ζίγιεκ με το μονοκόμματο πλασέ που επιχείρησε δεν βρήκε το δεξί «Γ» που φάνηκε να σημαδεύει. Ο Άγιαξ είχε ξεκινήσει να παίρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα στο γήπεδο, οι παίκτες του ΠΑΟΚ δυσκολεύονταν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους και η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού ήταν εμφανής.

Η ισοφάρηση για τους Ολλανδούς στο 57'

Αντιθέτως, οι Ολλανδοί κυριαρχούσαν στο χορτάρι και βρήκαν στο 57ο λεπτό το γκολ της ισοφάρισης, σε μια φάση που πήγαν όλα... στραβά κι ανάποδα για τους γηπεδούχους. Μετά τη σέντρα του Τάντιτς, ο Πασχαλάκης έκανε κακή εκτίμηση και λάθος απομάκρυνση, με τον Ζίγιεκ να βρίσκει τον Φαν ντε Μπέεκ, αυτός να κάνει το γύρισμα και τον Βαρέλα να διώχνει πάνω στον Χούντελαρ και την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα με... μπιλιάρδο (2-2).

Οι φιλοξενούμενοι συνέχιζαν να έχουν το πάνω χέρι, ο αγωνιστικός ρυθμός τους βοηθούσε και πίεζαν τους γηπεδούχους που έδειχναν... σκασμένοι. Ένας βασικός λόγος πέραν του έντονου πρέσινγκ του Άγιαξ ήταν πως οι παίκτες του Φερέιρα δεν κρατούσαν καθόλου την μπάλα στα πόδια τους, ενώ όσο περνούσε η ώρα αυτό έκανε «μπαμ» καθώς οι Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ έβγαζαν κούραση. Οι αλλαγές του Φερέιρα δεν βοήθησαν αφού Λημνιός, Στοχ και Αουγκούστο δεν κατάφεραν να προσφέρουν, με τον Άγιαξ να συνεχίζει να πατάει περιοχή και να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του Πασχαλάκη. Για καλό των Θεσσαλονικιών, όμως, οι αντίπαλοί τους έμοιαζαν λίγο... αφελής στην τελική προσπάθεια και δεν έβρισκαν στόχο και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή μάλλον ανακούφισε τον ΠΑΟΚ, που ψάχνει την υπέρβαση στη ρεβάνς του Άμστερνταμ.

Φερέιρα: «Μπορούμε να κερδίσουμε στο 2ο ματς τον Άγιαξ και να περάσουμε»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη ρεβάνς με τον Άγιαξ στέλνοντας... μήνυμα πρόκρισης για την ομάδα του στην συνέχεια του Champions League.

Ο Πορτογάλος προπονητής είπε στο OPEN για:

Τον αγώνα με τον Άγιαξ και την συνέχεια: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την στήριξή του μιάς και ήταν το πρώτο επίσημο ματς. Το κλίμα ήταν καταπληκτικό και για εμάς το να παίζουμε μπροστά σε αυτόν τον κόσμο είναι μία έξτρα ώθηση.

Ξέραμε ότι θα ήταν ένα δύσκολο ματς απέναντι σε μία ομάδα που ως δυνατό στοιχείο έχει την κατοχή της μπάλας. Στο α' μέρος θα μπορούσαμε να είχαμε άλλο σκορ, παρότι δεχθήκαμε γκολ νωρίς. Γυρίσαμε το ματς στο 2-1 και μετά είχαμε πολύ καλές ευκαιρίες με Πέλκα και Άκμπομ για το 3-1. Από την άλλη ήταν ένας πολύ καλός αντίπαλος με έναν πολύ καλό προπονητή, που δουλεύει πολύ καιρό αυτό το σύνολο. Ο πρώτος στόχος είναι να περάσουμε το εμπόδιο του Άγιαξ και μετά να μπούμε στους ομίλους του Champions League. Θεωρώ ότι μπορούμε να κερδίσουμε στη ρεβάνς και να περάσουμε. Παρότι είμαι νέος το ποδόσφαιρο με έχει διδάξει πως όλα είναι δυνατά. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και σκληρή δουλειά. Και τα δύο γκολ των αντιπάλων είχαν δόση τύχης αλλά εμείς μπορέσαμε να αντιδράσουμε και να σκοράρουμε. Να μην ξεχνάμε πως πέρυσι ο Άγιαξ δεν έχασε ούτε ένα ματς εκτός έδρας στην Ευρώπη.

Τεν Χαγκ: «Απέδειξε πως είναι δυνατός ο ΠΑΟΚ, δεν τελείωσε η πρόκριση»

Στη χαμένη συγκέντρωση των παικτών του που κόστισε την ανατροπή, αλλά και στο γεγονός ότι ο Άγιαξ ήταν καλύτερος συνολικά στάθηκε ο Έρικ Τεν Χάγκ.

Αναλυτικά ο προπονητής του Άγιαξ μίλησε στην συνέντευξη Τύπου για:

Τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ: «Το αποτέλεσμα μπορούμε να πούμε πως είναι καλό σε γενικές γραμμές, αλλά και αυτό σημαίνει ότι δεν τελείωσε η πρόκριση στην Τούμπα, έχουμε και την ρεβάνς, δεν είναι αρκετό το 2-2. Το παιχνίδι το ξεκινήσαμε καλά, είχαμε τον έλεγχο της μπάλας, κάναμε τις επιθέσεις μας και βάλαμε σε εκείνη την στιγμή το γκολ. Μετά στο 1ο μέρος από το πουθενά, είχαμε ένα θέμα με τον τραυματισμό του Ντόλμπεργκ, προσπαθούσαμε να δούμε τι θα κάνουμε, δεχτήκαμε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ και μπήκε καλύτερα μετά ο αντίπαλος και έκανε την ανατροπή.

Χάσαμε τον έλεγχο του αγώνα εκείνη τη στιγμή. Ευτυχώς μετά το ημίχρονο είχαμε ξανά την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα και το καλό είναι ότι μπορέσαμε να ανατρέψουμε το σκορ και να ισοφαρίσουμε, όπως κάναμε με την Φίτεσε. Στη συνέχεια είχαμε θέμα με τις αλλαγές μας, κάποιοι παίκτες δεν αισθανόντουσαν στο 100%, περίμενα να με ενημερώσουν αν μπορούν να συνεχίσουνε και εκεί είχαμε πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, στο δεύτερο ημίχρονο θα μπορούσαμε να κάνουμε το 2-3 και να πάρουμε καλύτερο σκορ αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Στην τελική ανάλυση, είναι ένα καλό αποτέλεσμα».

Το εάν οι παίκτες του έκαναν πράξη τις οδηγίες του: «Στο 1-1, μπορώ να πω ότι είχαμε και ατυχία. Μετά οι παίκτες μου έκαναν λάθος επιλογές και το πληρώσαμε».

Το αποτέλεσμα: «Μας δίνει κουράγιο, όμως ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δυνατή ομάδα, πιο δυνατή από την Ντιναμό Κιέβου και την Σταντάρ Λιέγης, και αυτό το απέδειξε, θα γίνει το ματς πολύ δυνατό, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην κάνουμε λάθη, να περιορίσουμε τα λάθη, ώστε να τα καταφέρουμε».

Το τι ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του: «Τους είπα ότι πρέπει να παίξουν στις θέσεις του. Δεν πρέπει να αλλάζουμε το πλάνο μας μέσα στο παιχνίδι. Πρέπει ο καθένας να παίζει στη θέση του και να κινείται στο χώρο που θέλουμε ώστε εμείς να έχουμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Είμαστε σε διαδικασία δημιουργίας αυτή την περίοδο. Βελτιωνόμαστε μέρα με την μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι. Είμαι σίγουρος ότι στο δεύτερο παιχνίδι σε μία εβδομάδα θα είμαστε σαφώς καλύτεροι από σήμερα».

Τους Μπλιντ και Μαζραουί στο πρώτο ημίχρονο και τα λάθη τακτικής: «Δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο παίκτες, αλλά πολλοί που ήταν σε λάθος θέση. Για αυτό όταν μιλήσαμε στα αποδυτήρια τους είπαμε ότι πρέπει να παίζουν ο καθένας στη θέση του. Δεν ευθύνονται μόνο αυτοί για τα δύο γκολ του ΠΑΟΚ, αλλά και άλλοι παίκτες. Όπως σας είπα και πριν πρέπει ο κάθε παίκτης να παίζει στη θέση του και να κινείται στους χώρους που πρέπει».

Το αν έμαθε κάτι νέο από τον ΠΑΟΚ και αν βρήκε κάποιο νέο παίκτη που τον προβλημάτισε από τους παίκτες που είπε πριν το παιχνίδι: «Όχι κάτι ιδιαίτερο. Ξέραμε τα πάντα για τον ΠΑΟΚ και ξέραμε ότι είναι δυνατή ομάδα και παίζει με ταχύτητα και άμεσο ποδόσφαιρο».

Με πληροφορίες από τον sport-fm.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ