Κοινωνία

Ο κύκλος της βίας στις ελληνικές φύλακες – Δολοφονίες, ομηρίες και συμπλοκές

Δύο πολύ σοβαρές συμπλοκές καταγράφηκαν την περίοδο 2015-2019 στις φυλακές Τρικάλων. Απολογισμός: 12 κρατούμενοι τραυματίες καθώς και 2 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Τρεις ανθρωποκτονίες, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, 23 αυτοκτονίες, 32 απόπειρες αυτοκτονιών, 303 επιθέσεις-ξυλοδαρμοί σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων, 35 αιματηρές συμπλοκές, 5 αποδράσεις και ένας βιασμός!

Θάνατοι άρρωστων κρατουμένων λόγω αδυναμίας μεταγωγής τους σε εξωτερικά νοσοκομεία, ομηρία σωφρονιστικού υπαλλήλου, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αρχιφύλακα φυλακών, «εισαγωγή» κινητών τηλεφώνων με drone! Πρόκειται για μερικά αιματηρά αριθμητικά δεδομένα, που περιλαμβάνονται στους φακέλους συμβάντων 7 φυλακών της χώρας, την τελευταία τετραετία.

Τους είχαν καταθέσει οι διευθυντές τους κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διαβάζοντας μερικούς από αυτούς, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριος Οικονόμου και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου διαπίστωσαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και άμεσης παρέμβασης στα εγκληματικά δρώμενα των σωφρονιστικών καταστημάτων. Δείγμα της αυστηρής αστυνομικής εποπτείας των φυλακών είναι η τοποθέτηση του υποστράτηγου Σπύρου Σκλάβου στη διοίκηση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης.

Στους 7 μήνες βίαιων πεπραγμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, που είχε παρουσιάσει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η «ανάγνωση» συνεχίστηκε σε ακόμη επτά φυλακές, και συγκεκριμένα σε αυτές των Γρεβενών, Χαλκίδας, Δομοκού, Πάτρας, Τρικάλων, Κέρκυρας και στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού.

Ομηρία, συμπλοκές

Οι φυλακές Τρικάλων φαίνεται να κατέχουν τα «πρωτεία» σε αιματηρά περιστατικά μετά από αυτές του Κορυδαλλού.

› Τη χρονική περίοδο 2015-2019 καταγράφηκαν δύο πολύ σοβαρές συμπλοκές με τον τραυματισμό 12 κρατουμένων και δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων.

› Στις 23 Μαρτίου 2018 σημειώθηκε η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αρχιφύλακα των φυλακών. Ενας Ελληνας ποινικός κρατούμενος επιτέθηκε με ξυράφι στον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος και τον τραυμάτισε στο λαιμό, ευτυχώς όχι σοβαρά. Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ένας κρατούμενος ζήτησε ακρόαση -για προσωπικό του ζήτημα- από τον αρχιφύλακα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όμως τα πνεύματα, για άγνωστο λόγο, οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να αποπειραθεί να μαχαιρώσει τον σωφρονιστικό με ξυράφι που είχε πάνω του.

› Στις 25 Μαρτίου 2018 ένας υπαρχιφύλακας στην προσπάθειά του να ελέγξει ένα κελί της Ε’ πτέρυγας των φυλακών πιάστηκε όμηρος από Ελληνα κρατούμενο. Ο κρατούμενος κράτησε όμηρο τον υπαρχιφύλακα, απειλώντας τον με μαχαίρι στο ύψος του λαιμού του, ωστόσο επενέβησαν άλλοι κρατούμενοι και τον αφόπλισαν. Ο υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά στο λαιμό. Οι Αρχές σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τεσσάρων κρατουμένων. Ο ένας κρατούμενος ήταν ο πρωταίτιος της επίθεσης σε βάρος του υπαρχιφύλακα, ο δεύτερος ενθάρρυνε τον πρώτο, ενώ οι άλλοι δύο παρέμειναν στον προθάλαμο των φυλακών, έξω από τα κελιά τους για ηθική συμπαράσταση στον πρώτο κρατούμενο και δράστη του περιστατικού.

› Στις ίδιες φυλακές τη συγκεκριμένη τετραετία σημειώθηκαν δύο ανθρωποκτονίες, οκτώ απόπειρες αυτοκτονίας, 23 ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, 43 ξυλοδαρμοί κρατουμένων, 40 εισαγωγές ναρκωτικών, ενώ στις 15 Ιουνίου 2019 καταγράφηκε η εισαγωγή κινητών τηλεφώνων και φορτιστών με τη χρήση drone. Κατά τη διάρκεια ελέγχων σε κελιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 51 αυτοσχέδια μαχαίρια και 69 κινητά τηλέφωνα.

Η αδυναμία μεταγωγών κοστίζει σε… ζωές

Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με τον φάκελο συμβάντων, από τις 25 Ιουλίου 2018 έως και 25 Ιουλίου 2019 μεταφέρθηκαν 153 κρατούμενοι από ξυλοδαρμούς. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπήρξαν σχεδόν 100 περιπτώσεις κρατουμένων που χρειάζονταν έκτακτες μεταγωγές σε εξωτερικά νοσοκομεία, οι οποίες όμως δεν έγιναν λόγω αδυναμίας μεταγωγής τους, με αρκετούς από τους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ

› Στις φυλακές Γρεβενών από τις αρχές 2015 έως 1 Αυγούστου 2019 καταγράφηκαν 18 ξυλοδαρμοί σωφρονιστικών υπαλλήλων, 83 σε βάρος κρατουμένων, δύο αποδράσεις, 22 απόπειρες αυτοκτονίας, ένας βιασμός. Σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατοχή όπλων σε 19 κρατούμενους, για παρασκευή αλκοόλ σε 77, για ναρκωτικά σε 9, για καταστροφή δημόσιας περιουσίας σε 17, ενώ κατασχέθηκαν 24 κινητά τηλέφωνα.

› Στις φυλακές Χαλκίδας από 1 Ιανουαρίου 2019 έως και 1 Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν 10 συμπλοκές κρατουμένων και μία επίθεση σε βάρος σωφρονιστικού υπαλλήλου.

› Στις φυλακές Δομοκού από την 1 Ιανουαρίου 2015 έως και 1 Ιανουαρίου 2018 καταγράφηκαν 23 επιθέσεις με ξυλοδαρμούς και «μαχαιρώματα» κρατουμένων και τέσσερις αυτοκτονίες.

› Στις φυλακές Πάτρας από την 1 Ιανουαρίου 2016 έως και 1 Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν δύο θάνατοι κρατουμένων από άγνωστη αιτία, μία απόπειρα απόδρασης και δύο ξυλοδαρμοί, κρατούμενου και σωφρονιστικού υπαλλήλου αντίστοιχα.

› Στις φυλακές Κέρκυρας από την 1 Ιανουαρίου 2016 έως και 1 Αυγούστου 2019 σημειώθηκαν δύο συμπλοκές κρατουμένων με τραυματισμούς, μία επικίνδυνη φωτιά σε κελί, 10 αυτοκτονίες και 10 απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων.

Πηγή: eleftherostypos.gr (Παναγιώτης Σπυρόπουλος)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...