Κόσμος

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: 74.000 φωτιές από τον Ιανουάριο

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παραδοσιακά μαστίζεται από πυρκαγιές, οι οποίες πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100 σ'ένα 24ωρο, αλλά ακόμα κι αυτός ο αριθμός ωχριά μπροστά στη Βραζιλία.

Ρεκόρ καταγράφει φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, γεγονός που εγείρει φόβους για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. 

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE), η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ έναντι του 2018, οι δορυφόροι έχουν καταγράψει αύξηση 84% στον αριθμό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 ο αριθμός των πυρκαγιών ξεπέρασε τις 74.000, ένας αριθμός ρεκόρ από το 2013, οπότε και κρατούνται στοιχεία. Παράλληλα, το Ινστιτούτο παρατήρησε περισσότερες από 9.500 δασικές πυρκαγιές από την Πέμπτη, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, που βρίσκεται περίπου 2.700 χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας ακόμη και μπλακ άουτ στην πόλη. Επί μέρες, απέραντες εκτάσεις καίγονται στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη. Οι φωτιές έχουν προκαλέσει ένα γιγαντιαίο σύννεφο τέφρας, που καλύπτει τον ουρανό του Σάο Πάολο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ