Τεχνολογία

Οι νέες ρωσικές στολές αστροναυτών με δυνατότητες τουαλέτας!

Μία νέα ρωσική στολή που αποκαλύφθηκε στην αεροπορική έκθεση MAKS-2019 θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της παλαιάς παράδοσης των κοσμοναυτών να επισκέπτονται την τουαλέτα για μία τελευταία φορά πριν την πτήση τους.

Η στολή τύπου s, που ονομάστηκε Sokol-M, προορίζεται να αντικαταστήσει μια παλαιότερη παραλλαγή της στολής της σειράς Sokol, που χρησιμοποιείται κατά τις φάσεις ανόδου, καθόδου και στην φάση επιβίβασης προ της διαστημικής πτήσης. Η νέα στολή έχει σχεδιαστεί ειδικά για να χρησιμοποιηθεί με το επερχόμενο ρωσικό διαστημόπλοιο Federatsiya.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η συσκευή διαθέτει μεγαλύτερη άνεση από τους προκατόχους της και είναι πιο ανθεκτική.

Μία στολή θα διαρκεί για τουλάχιστον δέκα χρήσεις.

Μπορεί όμως να έχει ένα μικρό σχεδιαστικό ελάττωμα - δεν έχει άνοιγμα στην βουβωνική χώρα. Οι επί του παρόντος χρησιμοποιούμενες στολές, Sokol-KV-2, διαθέτουν ειδικό κορδόνια στη συγκεκριμένη περιοχή του ενδύματος.

Το ελάττωμα μπορεί να φαίνεται μικρό, δεδομένου ότι το κοστούμι προορίζεται να φορεθεί μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά θα εμπόδιζε τους άνδρες κοσμοναύτες να συμμετάσχουν στην παράδοση πριν από την πτήση.

Η παράδοση είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο και η επανδρωμένη διαστημική πτήση, που χρονολογείται από τον ίδιο τον Γιούρι Γκαγκάριν. Καθώς ο Γκαγκάριν μετέβαινε με λεωφορείο από το διαστημικό κέντρο προς το διαστημόπλοιο για να επιβιβαστεί, το άτομο που επρόκειτο να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα ζήτησε μια απρογραμμάτιστη στάση, αποβιβάστηκε από το όχημα και επισκέφθηκε την τουαλέτα. Σε αντίθεση με τους σύγχρονους κοσμοναύτες, που πιστεύουν ότι αυτή η πράξη είναι ένα τελετουργικό για καλή τύχη, ο Γκαγκάριν λέγεται ότι απλά αισθάνθηκε την ανάγκη - και θέλησε να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας ανάπτυξης Zvezda, Sergey Pozdnyakov, εξήγησε ότι δεν είχαν γίνει συγκεκριμένα αιτήματα γι' αυτό τον σκοπό.

Ωστόσο, η παρούσα μορφή δεν συνιστά την τελική έκδοση του ενδύματος, εξήγησε, και το Sokol-M θα μπορούσε πραγματικά να λάβει αυτήν την κρίσιμη προσθήκη στο μέλλον. Η στολή αναμένεται να είναι έτοιμη για δοκιμές το 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ