Επιστήμες Υγείας

Οι επικίνδυνες συνήθειες που προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει νέους παράγοντες του τρόπου ζωής και μαγειρικής που συσχετίζονται με την πρόκληση αρτηριοσκλήρυνση.

Συνιστώντας μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension πραγματοποίησε μία μη στοχοθετημένη μεταβολομική ανάλυση σε περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες στη μελέτη Bogalusa Heart προκειμένου να αναγνωρίσει μεταβολίτες που συνδέονται με τη αρτηριοσκλήρυνση.

Παρόλο που η αρτηριοσκλήρυνση (ή αρτηριακή δυσκαμψία) συνιστά έναν ανεξάρτητο και αρκετά σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και θάνατο, οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στην αρτηριακή δυσκαμψία δεν έχουν γίνει ακόμη απόλυτα κατανοητοί.

Ακριβώς αυτό είναι και το σημείο όπου μπορούν να βοηθήσουν οι μεταβολομικές αναλύσεις, εξηγώντας πως και πότε ξεκινά να παρουσιάζεται η αρτηριοσκλήρυνση.

Οι μεταβολίτες παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος και οι αλλαγές στα επίπεδα των μεταβολιτών μπορεί να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή ή οι ρύποι, επηρεάζουν την υγεία.

«Τα μεταβολομικά προφίλ μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα των εκθέσεων που εισέρχονται στο σώμα. Στη μελέτη αυτή εντοπίσαμε πολλούς μεταβολίτες που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ, την κατανάλωση αλκοόλ, τις τροφές, τα συμπληρώματα διατροφής, ακόμη και τα φυτοφάρμακα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, Changwei Li.

Χρησιμοποιώντας την πιο ενημερωμένη λίστα μεταβολιτών, ο Δρ. Li και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, αναζητώντας περιβαλλοντικές εκθέσεις που είχαν αντίκτυπο στα μέτρα αρτηριακής δυσκαμψίας. Η μελέτη ανακάλυψε 27 νέους μεταβολίτες που σχετίζονται με αρτηριακή δυσκαμψία.

«Ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε μερικούς μεταβολίτες που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής, να φτιάξουμε δίκτυα μεταβολιτών για να δείξουμε πώς αντιδρά το σώμα στις περιβαλλοντικές εκθέσεις και, βασικά, να δοκιμάσουμε την επίδραση αυτών των μεταβολιτών στην αρτηριοκλήρυνση», εξήγησε ο Δρ. Li.

Η πλειοψηφία αυτών των παραγόντων συσχετίστηκε με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου αρτηριακής δυσκαμψίας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης.

Ορισμένοι, όμως, από αυτούς τους μεταβολίτες είναι πρόσθετα τροφίμων και συστατικά μαγειρικής που βρίσκονται στην κουζίνα πολλών νοικοκυριών. Για παράδειγμα, η ομάδα εντόπισε δύο πεπτίδια τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για την ενίσχυση της γεύσης του ζωμού κοτόπουλου.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι πιθανότατα αυτά τα πρόσθετα να προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση τους από τους καταναλωτές, οι μελλοντικές μελέτες επιβάλλεται να διερευνήσουν το ρόλο τους στην πάθηση αυτή», σχολίασε καταληκτικά ο Δρ. Li, επισημαίνοντας, τέλος, ότι η σχέση μεταξύ ορισμένων μεταβολιτών με την αρτηριοσκλήρυνση παραμένει ασαφής. Ως εκ τούτου, σκοπεύει να διενεργήσει νέες μελέτες χρησιμοποιώντας, αυτή τη φορά, διαχρονικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ