Κόσμος

Ξέχασαν τις σημαίες του ψευδοκράτους και τους… κουβαλητούς Γκρίζους Λύκους

Επιμέλεια του Χρίστου Χρίστου

Ενοχλήθηκαν λέει οι Αζέροι από μία σημαία της Αρμενίας που τοποθετήθηκε στη Ανατολική εξέδρα του ΓΣΠ και μάλιστα οι ιθύνοντες της Καραμπάχ προέβησαν σε καταγγελία στην UEFA! Ξέχασαν φαίνεται ότι η Αρμενία είναι ανεξάρτητο κράτος, ενώ δεν χρειάζεται να τους θυμίσουμε τις σφαγές στο Σουμγκάϊτ το 1988 και την προσφυγοποίηση 250,000 Αρμενίων που ζούσαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Θα θυμίσουμε όμως στους Αζέρους τη «φιλοξενία» που έτυχε ο ΑΠΟΕΛ από τη Νέφτσι Μπακού τη σεζόν 2012-13 και τις εικόνες από τις κερκίδες των φίλων της Νέφτσι όπου σηκώθηκαν σημαίες του ψευδοκράτους και προκάλεσαν δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις. Πιο κάτω παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα της GoalNews, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2012, με τίτλο «Προκλητικοί και απαράδεκτοι», μετά το παιχνίδι στο Αζερμπαϊτζάν κόντρα στη Νέφτσι (1-1).

«Οι πληροφορίες που έφεραν τους Αζέρους να μάχονταν προκειμένου να βάλουν μπουρλότο στο ψεσινό ματς, επιβεβαιώθηκαν. Και δεν αναφερόμαστε μονάχα στα όσα έγιναν αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής του ΑΠΟΕΛ στο Μπακού, αλλά και σε αυτά που εκτιλήχθηκαν χθες στο γήπεδο, 45 περίπου λεπτά πριν η μπάλα στηθεί στη σέντρα. Τούρκοι, συγκεκριμένα Γκρίζοι Λύκοι και Αζέροι οπαδοί, φρόντισαν να «στολίσουν» το στάδιο με σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τις οποίες ανέμιζαν προκλητικά, κραυγάζοντας ακόμη και συνθήματα για τις γενοκτονίες στην Αρμενία, τη Μικρασία και την Κύπρο.

Αστυνομικοί προσπάθησαν να τους πάρουν τις σημαίες του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Έπεσε ξύλο για λίγα λεπτά μεταξύ των οπαδών της Νέφτσι και των αστυνομικών και ακολούθησαν συλλήψεις πέντε οπαδών. Αυτό είναι το επίπεδο των τουρκόφιλων φίλων της αντιπάλου του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι ήθελαν να δυναμιτίσουν το κλίμα για να επωφεληθεί αγωνιστικά η ομάδα τους.

Οι… κουβαλητοί Τούρκοι δεν γνώριζαν ακόμη και τον τερματοφύλακα της Νέφτσι, Σάσα Σταμένκοβιτς. Όταν αυτός βγήκε για ζέσταμα άρχισαν τις αποδοκιμασίες, νομίζοντας ότι ήταν ο πορτιέρο του ΑΠΟΕΛ. Οι της Νέφτσι δεν πότισαν το συνθετικό τερέν (όπως συμφωνήθηκε), και μόνο έπειτα από τις αντιδράσεις των ιθυνόντων του ΑΠΟΕΛ το έπραξαν.

Και όλα αυτά, σε μια στιγμή που στη χθεσινή σύσκεψη των δύο ομάδων με την ΟΥΕΦΑ, συμφωνήθηκαν μια σειρά από αυστηρότατα μέτρα για την περιφρούρηση της ομαλής διεξαγωγής της αναμέτρησης. Χθες, οι αυστηροί κατά τα άλλα παράγοντες ομοσπονδίας, ελπίζουμε να έριξαν καμιά ματιά προς ην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και να κατέγραψαν όλα όσα έγιναν. Όταν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ήθελαν να φτιάξουν εκείνο το «κορεό» με την ελληνική σημαία, η ΟΥΕΦΑ δημιουργήσει τεράστιο θέμα».

Το αρνητικό κλίμα από τη στάση των Αζέρων φιλάθλων κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα, ήρθε να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο μια εβδομάδα αργότερα ο τότε τεχνικός της Νέφτσι Μπουκάγια Χατζίεφ, ο οποίος ήταν απίστευτα προκλητικός στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ, δηλώνοντας, ότι στην καρδιά των παικτών του και του ιδίου κυματίζει η σημαία του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της Τουρκίας!

«Ήταν τυχερό το ΑΠΟΕΛ στο Αζερμπαϊτζάν. Χάσαμε απίστευτες ευκαιρίες, πληρώσαμε το ένα και μοναδικό μας λάθος. Είναι δυνατό το ΑΠΟΕΛ αλλά μην ξεχνάτε ότι ο αντίπαλος είναι η δυνατή Νέφτσι. Αύριο θα μάθουμε ποιος θα περάσει στους ομίλους. Θα παίξουμε για το Αζερμπαϊτζάν», είχα αναφέρει αρχικά και συνέχισε απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα επηρεάσει την ομάδα του η ένθερμη παρουσία των φίλων του ΑΠΟΕΛ: «Είναι ασήμαντο για μένα, ούτε και μας ενδιαφέρει. Δεν θα επηρεάσει το παιχνίδι μας. Οι φίλαθλοι δεν παίζουν μπάλα. Οι πιθανότητες είναι 50-50. Στην καρδιά μας κυματίζει η σημαία του Αζερμπαϊτζάν αλλά και της Τουρκίας. Γιατί αφού είμαστε στην Κύπρο θα έχετε Ελληνικές σημαίες; Τι τις θέλετε; Το ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με την πολιτική. Με το σφύριγμα της λήξης θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις 20 χιλιάδες να γίνουν Αζέριοι και να χειροκροτήσουν την Νέφτσι», κατέληξε.

πηγή: goal.philenews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ