Αρχείο

Άλλαξε πορεία το Adrian Darya 1: Πλέει δυτικά της Κρήτης το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, άγνωστος ο προορισμός του - Δείτε χάρτη (upd)

Ανανέωση

Το διπλωματικό θρίλερ για το ιρανικό τάνκερ, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον, φαίνεται πως δεν θα έχει σύντομα τέλος. Το Reuters μεταδίδει ότι το δεξαμενόπλοιο άλλαξε και πάλι πορεία και πλέον δεν κατευθύνεται προς την Τουρκία.

Το Σάββατο το Adrian Darya (πρώην Grace 1), που αρχικά είχε δηλώσει ότι επιδιώκει να φτάσει στην Καλαμάτα, άλλαξε ρότα, δηλώνοντας ως νέο προορισμό τη Μερσίνα, ύστερα από κλιμακούμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις σε όσους το βοηθήσουν. Ελληνικές και κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν ξεκαθαρίσει στο τάνκερ ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv Eikon δείχνουν ότι δεν κινείται πλέον προς την Τουρκία, αλλά βρίσκεται δυτικά της Κρήτης. Δεν μπορουν να προσδιορίσουν, όμως, ποιος είναι ο νέος προορισμός του.

To τάνκερ πάντως έχει ανάγκη από ανεφοδιασμό σε καύσιμα και τρόφιμα, ενώ όπως φαίνεται αναζητεί τρόπο για να μεταφορτώσει σε άλλο δεξαμενόπλοιο το πετρέλαιο, που μεταφέρει. Το φορτίο του είναι υπερβολικά βαρύ για να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ και να επιστρέψει στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης (τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση) για αυτό και έχουν δόσει εντολής σύλληψής του από τη στιγμή ,που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ.

Αρχικό κείμενο

Ανοιχτά της Ελλάδας βρίσκεται πλέον το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, πρώην Grace 1, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει τελικό προορισμό το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, αντί της Καλαμάτας που είχε αρχικά οριστεί, μετά από σφοδρές αντιδράσεις των ΗΠΑ και απειλές για νομικές συνέπειες.

Οι αντιδράσεις και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στις χώρες της Μεσογείου, πως οποιαδήποτε βοήθεια στο πλήρωμα του ιρανικού τάνκερ θα θεωρηθεί βοήθεια προς τρομοκρατική οργάνωση, θορύβησε τις αρχές των χωρών, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να μην δεχθούν το πλοίο στα λιμάνια τους.

Η Μερσίνα απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από διυλιστήριο της Συρίας, όπου οι αρχές ισχυρίζονταν ότι το πλοίο κατευθυνόταν αρχικά προτού κατασχεθεί στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ στις αρχές Ιουλίου.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν το νέο προορισμό του τάνκερ που μεταφέρει 2.1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου αξίας περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση αντίδραση από την Τουρκία, ο πρόεδρος της οποίας συνομιλεί απευθείας με την Τεχεράνη και τη Ρωσία για το θέμα του πολέμου στη Συρία.

Το ταξίδι του δεξαμενόπλοιου

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο συνελήφθη τον Ιούλιο από τις αρχές του Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μεταφέρει 2,1 εκ. βαρέλια πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με το Ιράν να προχωρεί στη σύλληψη βρετανικού πλοίου στο στενό του Χορμούζ. Προ ημερών, οι αρχές του Γιβραλτάρ απόφάσισαν τελικά να αφήσουν ελεύθερο το πλοίο.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου με το αιτιολογικό ότι έχει δεσμούς με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα το οποίο η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση, και έχουν ανακοινώσει ότι θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνουν απαραίτητη για το εμποδίσουν να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ