Οικονομία

Μειώνει τα τεκμήρια για το 2020 και τα καταργεί από το 2021 η κυβέρνηση - Πότε έρχεται στη Βουλή

Κάθε χρόνο αρκετοί φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, πέφτουν στη μέγγενη των τεκμηρίων και υποχρεώνονται να πληρώνουν πρόσθετους φόρους

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ανακούφιση των πολιτών από τη βαριά φορολογία.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει αρχικά, για το 2020, τη μείωση κατά 50% των τεκμηρίων διαβίωσης και στη συνέχεια, από το 2021, την πλήρη κατάργησή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί πιθανότητα στο τέλος Αυγούστου. Με αυτό το πολυνομοσχέδιο θα αλλάξουν και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ θα αλλάξουν και τα όρια χρήσης μετρητών.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως τα τεκμαρτά εισοδήματα θα διαμορφωθούν από το 2020 ως εξής:

  • Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: Από 3000 ευρώ σήμερα, στα 1500 ευρώ.
  • Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: Από 5000 ευρώ θα μειωθεί στα 2500 ευρώ
  • Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ που ξεκινούν για οχήματα χαμηλού κυβισμού το κατώφλι θα διαμορφωθεί στα 2000 ευρώ.
  • Τεκμήριο σπιτιου: Σήμερα κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 3500 ευρώ. Το ποσό θα περιοριστεί στα 1750 κατά μέσο όρο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες είναι εφικτός ο εντοπισμός της απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο αρκετοί φορολογούμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, πέφτουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και υποχρεώνονται να πληρώνουν πρόσθετους φόρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ