Οικονομία

Μεγάλη αναστάτωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Μαζικό ξεπούλημα στις ιταλικές τράπεζες

Πολύ ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή την πολιτική κρίση της Ιταλίας.

Ανησυχίες συνεχίζει να προκαλεί και το σινο-αμερικανικό «μέτωπο».

Μαζικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στα ταμπλό των ευρωαγορών, εν μέσω των ανησυχιών που έχει προκαλείσει από τη μία η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, και από την άλλη η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,9%, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται έντονες πιέσεις, σημειώνοντας «βουτιά» 1,9%.

Τα βλέμματα στράφηκαν στην Ιταλία. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με τον επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, να εκφράζει την ετοιμότητα του κόμματος να συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έχασε 2,5%, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα αποθάρρυνε τους επενδυτές. Την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και οι ιταλικές τράπεζες, με τη μετοχή της Banco BPM να διαμορφώνεται 9% χαμηλότερα και τις μετοχές των Unicredit και Ubi Banca να «πέφτουν» κατά 5% και 8% αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα μεγάλα δυτικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο βρετανικός FTSE κατέγραψε απώελειες 0,44%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,11% και ο γερμανικός DAX σημειώσε πτώση 1,28%.

Ανησυχίες συνεχίζουν, εν τω μεταξύ, να καλλιεργούν και οι εξελίξεις στη σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη, η οποία έχει κλιμακωθεί από τις αρχές του μήνα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Σήμερα, μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Κίνα προς το παρόν, σε μια νέα ένδειξη ότι η διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ